VAN (İHA) – Van’da Sosyal Güvenlik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Van Sosyal Güvenlik İl Müdürü Halil İbrahim Balı, Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri çerçevesinde Van Valiliği başta olmak üzere kentteki birçok kamu kurum ve kuruluşunun ziyaret edildiğini belirterek, ziyaretleri sırasında paydaşların sıkıntılarını dinlediklerini ve kendileriyle fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Üç ayrı kurumun SGK şemsiyesi altında birleşmesinin 10’uncu yılını kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Balı, “Sosyal güvenliği anne karnında başlatarak; dil, din, renk, fakir ve zengin ayrımı yapmaksızın, tüm vatandaşlarımıza yaşlılık, malullük, ölüm, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık, işsizlik hakları verilirken, hemen hemen ülkemizin tüm insanlarına sağlıktan yararlanma imkanları getirilmiştir” dedi.
Vatandaşların kaliteli yaşam sürebilmesi için çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Balı, “Genç arkadaşlarımıza liseden 20, üniversiteden 25 yaşını geçmemek üzere okullarını bitirdikten sonra 2 yıl içinde bakmakla yükümlü velisine bakılmaksızın, sosyal güvenlik hakkı tanınmıştır. Ayrıca 25 yaşına kadar olan GSS prim borçları da silinecektir. Yine bayan memurla yarı zamanlı çalışma hakkı getirilmiş, bu memurlar doğum izninden sonra çocukları ilköğretime başlayıncaya kadar yarı zamanlı çalışabileceklerdir” ifadelerini kullandı.
Van’da teşvikten 10 kişi çalıştırma şartının bir kişiye düşürüldüğünü ve asgari ücretin bin 300 TL’ye yükseltildiğini de sözlerine ekleyen Balı, “Hem sağlığımızın, hem de yaşamımızın en büyük ve güvenilir dostu olan sosyal güvenliğinize kanunlarda belirtilen şartlara uyarak zamanında primlerinizi ödeyerek, kayıt dışı istihdamı önleyerek sahip çıkılmasını diliyorum” şeklinde konuştu.