Çarşamba Ziraat Odası ile Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) işbirliğinde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından tarım danışmanları, muhtarlar ve üreticilere yönelik IPARD II-AB hibe programları hakkında tanıtım toplantısı düzenlendi.

Çarşamba Ticaret Borsası M.Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan Proje Başvuru Yönetimi Birim Amiri E. Tolga Özongan, hibe programından yararlanmak isteyenlere koşullarla ilgili bilgiler verdi.

AMAÇ YATIRIMCILARI DESTEKLEMEK

Açılış konuşmalarının ardından, TKDK Samsun İl Koordinatörlüğü olarak, IPARD II hibe programını organize ettiklerini belirten Proje Başvuru Yönetimi Birim Amiri E. Tolga Özongan, programda amacın yatırımcıları desteklemek, yapılan yatırımların Avrupa Birliği normlarına uygun hale gelmesini sağlamak, dolayısıyla, kalite, verim ve uygun istihdamı sağlayarak uzun ömürlü işletmeler oluşturmak olduğunu ifade etti.

Katılımcılara IPARD II’nin kapsadığı alanları aktaran Özongan, şöyle konuştu: "Program, et ve süt üreten tarımsal işletmeleri, et ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasını hibe ile destekliyor. Meyve, sebze ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasını, bu amaçla yapılacak bina ve araç gereç alımında hibe desteği sağlıyor. Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kültür balıkçılığının geliştirilmesi ve kırsal turizmle ilgili yatırımlarda da gerekli koşullar sağlandığında her tedbirde farklı olmak üzere 5 bin Euro’dan 3 milyon Euro'ya kadar destek sağlanıyor.”

Desteklerin tamamen hibe şeklinde olup belirli şartlar sağlandığında yatırımın yüzde 50’si ile yüzde 65'lik kısmını oluşturabildiğinin de altını çizen Özongan, "Çiftçilerimizin ve iş adamlarımızın kafasında proje fikri oluştuktan sonra prosedürlerimiz çerçevesinde İl Koordinatörlüğü yardım masamız aracılığıyla gerekli tüm desteği sağlıyoruz. Bize sağlanan hibe miktarının kullanılmasını sağlayarak ilimize daha fazla istihdam oluşturmaya çalışıyoruz." dedi.

Bilgilendirme sunumunun ardından toplantıya katılan, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği Müdürü Cüneyt Erdoğan, Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman ile Tolga Özongan, Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Mehmet Karamollaoğlu, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir ile Samsun, Çarşamba, Ayvacık, Salıpazarı, Terme’de görevli Tarım danışmanları ve üreticiler ile muhtarların sorularını yanıtladılar.