1857

Yaklaşık 300 genç Abdzeh savaşçıdan oluşan bir Çerkes birliği intikam amacıyla Kuban nehrini geçerek Rus kalelerine baskın yapmak isterler.

Ancak Çerkesler arasındaki hainler durumu Ruslara bildirirler.Donmuş Kuban nehirini geçerken genç savaşçılar pusuya düşürülürler.

Donmuş nehirin en derin ve buzların ince olduğu yere doğru çekilmek zorunda kalan Çerkesler buradan geri çekilmeye çalışırken buzlar kırılır savaşçıların çoğu kırılan buzlar ve rus mermileri ile şehid olurlar..

Kendilerinden on kat güçlü Rus ordusunun yoğun top ve tüfek atışlarına rağmen cenazeleri almak için insanüstü çaba harcarlar .Çerkeslerin savaş meydanlarında cenazelerini bırakmadıklarını iyi bilen Ruslar genç savaşçıların umutsuz saldırılarını püskürtürler.

Geride kalan az sayıdaki Çerkes savaşçı kılıçlarını çekerek Kuban nehrinin sağlam buz kütlelerinin olduğu bir yerden Rus askerlerine saldırıya geçerler.

.Ani saldırıları Ruslar arasında paniğe sebeb olur ve önemli sayıda kayıplar vermeye başlarlar..

Ancak bölgeden tesadüfen geçen General Philipsonun 5 tabur askeri bölgeye gelince Çerkes savaşçıların tamamı şehid olur.