Hükümlüler, kurum bünyesinde açılan 26 iş kolundaki kurslara katılıyor. Bir yandan meslek öğrenerek para kazanan hükümlüler, diğer yandan da topluma yeniden kazandırılıyor.
     Kahramanmaraş E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü İsmail Dal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümlülere, topluma kazandırılmalarına yardımcı olmak amacıyla sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler sunulduğunu söyledi.
     Hükümlülerin boş zamanlarını faydalı işlerde değerlendirmelerini istediklerini ifade eden Dal, şöyle devam etti:
     ''Cezaevi bünyesinde 'İş Yurtları' adlı uygulamamız var. Bu kapsamda başta el sanatları olmak üzere, mobilyacılık, meyvecilik, hazır giyim, çay ocakları, kantin ve otel hizmetleri gibi toplam 26 iş kolunda kurs açtık. İsteğe bağlı olarak hükümlüleri kendi rıza ve kabiliyetlerine göre bu kurslara yönlendiriyoruz. Şu andan 197 hükümlü bu hizmetten faydalanıyor.
     Ayrıca eğitim programlarından da 213 hükümlü yararlanıyor. Özellikle okuma yazma kurslarına büyük önem veriyoruz. Bunun dışında eğitimleri yarım kalan hükümlüler de açık öğretim imkanlarından yararlanıyor. Yaptığımız çalışmalarla hükümlülerin topluma kazandırılmasını amaçlıyoruz.''
    
     -Hükümlülere kar payı-
    
     Hükümlülerin meslek kurslarında yaptığı ürünlerin satışa sunulduğunu, satışlardan yılda yaklaşık 900 bin TL gelir elde ettiklerini ifade eden Dal, bu gelirin bir bölümünün hükümlülere kar payı olarak dağıtıldığını kaydetti.
     Dal, cezaevinin tüm bakım ve yenileme çalışmalarının da çalışma kapsamında oluşturulan inşaat kolundaki hükümlüler tarafından yapıldığını vurguladı.
     Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü işbirliğiyle de çeşitli kurslar açmayı planladıklarını anlatan Dal, şöyle konuştu:
     ''İstekli olan hükümlü ve tutuklularımıza Kur'an-ı Kerim eğitimi veriliyor. Bunun yanında hükümlülerin kişiliklerinin geliştirilmesine yönelik konferanslar, münazaralar, bilgi yarışmaları, sportif turnuvalar düzenleniyoruz.
     Diğer yandan sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak, hükümlülerin topluma yeniden kazandırılması çalışmaları kapsamında destek alıyoruz. Örneğin Lale Eğitim ve Kültür Derneği işbirliğiyle kadın hükümlüler için 'Her Cezaevine Bir Kültür Evi' projesi kapsamında çok amaçlı bir salon, bir kreş ve bir kuaför eğitim salonu yapıldı.''
    
     -''Günlük gazete ve dergileri takip edebiliyorlar''-
    
     Dal, hükümlülerin kitap okumalarını teşvik ettiklerini, ayrıca onlara günlük gazete ve dergileri takip edebilme imkanı sağladıkları belirtti.
     Kurum bünyesindeki psikososyal servisin önemli bir görevi yerine getirdiğine dikkati çeken Dal, şunları kaydetti:
     ''Hükümlülerin psikolojik ve ailevi sorunlarına da yardımcı oluyoruz. Ayrıca rehabilite çalışmaları da devam ediyor. Bu faaliyetler, bireysel görüşmeler, grup çalışmaları, yönlendirme çalışmaları, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları işbirliği şeklinde gerçekleştiriliyor.''