Terim olarak ise Müslümanların namaz kılarken yönelmeleri gereken yönü ifade etmektedir. Namazda Mekke şehrindeki Kâbe cihetine yönelmek gereklidir. İster farz ister nafile olsun namaz kılarken kıble cihetine yönelmek namazın geçerlilik şartlarındandır. Bazı ruhsat halleri hariç namazın şartlarından olan istikbal-i kıble şartına uyulmaz ise namaz sahih olmaz. Dolayısıyla kılınacak namazın kıble yani Kâbe cihetine eda edilmesi gereklidir.

Kâbeyi gören kimse ona doğru dönerek namazını kılar. Fakat Kâbeye uzak yerlerde kıblenin nasıl belirleneceği hususu öteden beri fakihleri meşgul eden bir konu olmuştur. Müslümanların namaz kıldığı cami ve mescidlerin kıblesi noktasında araştırma yapmaya lüzum yoktur. Bulunduğunuz yerde cami veya mescit var ise onlardan hareketle kıble yönünüzü tespit edebilirsiniz. Çevrenizde cami bulunmuyorsa o vakit salih kimselerin görüşlerine başvurulur. Bunun dışında yön tayiniyle ilgili bilgi ve tecrübelerden hareketle araştırma yapılarak kıble tespit edilir. Bu konuda zann-ı galib yeterli olup bizzat Kabe'ye isabet zorunluluğu yoktur. Eğer soracak kimse bulamayacak olursanız pusula, yıldızlar, güneş ve ay gibi işaretlerden hareketle araştırma yapılır ve kanaat getirdiğiniz yöne doğru namazınızı kılarsınız. Günümüzde kıble pusulası gibi araç veya siteler ile kıble yönünü çok daha rahat şekilde tespit etmek mümkündür.

Kişi kendi araştırma ve kanaatine göre kıbleyi bulup o yöne doğru namazı kıldıktan sonra kıbleyi kesin olarak bilen bir başkası doğru yönü söyleyecek olsa veya kişinin kendi kanaatinde hata ettiğini anlayıp görüş değiştirecek olsa dahi namazı bitirdi ise iadesine gerek yoktur. Fakat yeni kılacağı namazı artık o yöne doğru kılar. Kıble tayini noktasında farklı görüşlere sahip olan 2 kişi birbirine imamlık yapamaz. Kâbe cihetine yönelme hususunda Hanefi ve Şafiilere göre esas olan yüzün değil göğsün kıble yönüne doğru dönük olmasıdır. Tüm mezheplerde yüzün kıble cihetine yönelik olması sünnet olup terk edilmesi mekruhtur. Kıbleye yönelmek namaz dışında diğer bazı ibadetler ve davranışlar içinde söz konusudur. Sahabe efendilerimizin tavsiyelerinden hareketle ezan, ikamet, abdest, dua, teyemmüm, Zemzem suyu içme, Kuran okuma, hayvan kesme gibi durumlarda kıbleye yönelme müstehap kabul edilmiştir.

Kıble ne tarafta telaşesi yaşayan Müslümanlar için kıble tayini hususunda birkaç tavsiyede bulunmak istiyoruz. Bildiğiniz üzere namaz kılarken kıbleye yönelmek farzdır. Kıbleyi tayin etmek için bilimsel ve pratik yöntemler kullanılmaktadır. Pratik metotl ile kıble istikametini belirlemek isteyenler, güneş, yıldızlar ve rüzgar yardımıyla kıble cihetini tespit eder. Bu yöntem, gündüzleri güneşin doğuşu veya batışıyla, geceleri ise bazı yıldızların bulunduğu noktalarla ilgilidir. Bunun dışında ayrıca bilimsel metotlar ile de kıble yönü tespit edilebilir. Bilimsel metotların en basiti Mekke merkezli haritalardan yararlanılmasıdır. Bu hususa fazlaca girmeyeceğiz. Fakat kıble bulma pusulası gibi araçlar ile çok daha rahat kıbleyi bulabileceğinizi belirtmek isteriz. Yine namaz vakitleri olan takvimlerdeki son sütunda yer alan kıble saati vaktinde güneşe doğru dönen kıble yönüne dönmüş olacaktır. Kıble saati de basit ve en geçerli yöntemlerden birisidir diyebiliriz.

Fakat günümüzde Google Maps (Haritalar) yardımıyla kıble yönünü çok daha rahat şekilde tespit etmeniz mümkün. Şöyle ki; Google haritalar alt yapısını kullanan Kıble Bul gibi siteler vasıtasıyla evinizin çatısına kadar inerek kıble yönü çizgisi ile kabaca kıble yönünüzü belirleyebilirsiniz. Kıble Bulucu bu siteler evinizin, işyerinizin veya açık alanda dahi olsanız bulunduğunuz yerin kıble yönünü pratik şekilde bulmanıza yardımcı olacaktır.