Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi tarafından düzenlenen ‘Merhamet Yangını’ projesi 100. Yıl Kültür Merkezi'nde vatandaşlarla buluştu.

Programa Vali Vahdettin Özcan, eşi Leyla Özcan, vali yardımcıları Fatih Yılmaz ve Zafer Engin, Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, İl Genel Meclis Başkanı Ruhi Şeker, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, İl Emniyet Müdürü Cengiz Öztürk, Gençlik ve Spor İl Müdürü Gürhan Yıldız, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yazar Muhammet Kaya’nın sunumları ve anlatımları ile gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Yıldız, “Benim için yaptığım en önemli ve en anlamlı proje merhamet yangını. Neden merhamet? Gerek çevremizde, gerek ailemizde, yaşadığımız sıkıntıları sadece ülkemizde değil bütün dünyada yaşanan sıkıntıların en temel sebebi merhamet duygusunun azalması ve kaybolmasıdır. Çevremize baktığımız zaman birbirinin mutsuzluğundan mutlu olan insanları görüyoruz. Başkasının düşkünlüğü, başkasının mutsuzluğu bir başkasını mutlu ediyor. Merhamette bizim için bize en güzel model Allah Resulü'dür (sas). Peygamber Efendimiz (sas) kendisine yapılan onca zulme ve haksızlığa rağmen merhametli davranmıştır. Kendisine zulmedenlere her zaman dua etmiş hiçbir zaman beddua etmemiştir. Biz merhamet konusunda toplumun gönül pınarlarında bir damla su akıtabilirsek ne mutlu bize. Biz bir yangın başlatıyoruz dileğimiz bu, yangın Çankırı’dan başlayıp Türkiye’ye ve dünyaya yayılsın. Bu proje bakanlığımızdan bugünden itibaren 80 ile örnek bir proje olarak gösterildi. Biz 2015 merhamet yılı ilan ettik sokaklarda, okullarda merhameti anlatacağız. Gençlerimiz merhamet mektupları yazacak ve biz o mektupları muhataplarına göndereceğiz. Merhamet ödülleri vereceğiz, yıllardır yatalak eşine çocuğuna bakan insanımız var.” dedi

Vali Özcan ise “Bu proje ile gençlerimiz arasında merhamet duygusunun yaygınlaştırılması planlanmıştır. Milli ve manevi değerlerimizi, kültür birikimimizi ön planda tutarak onlara merhametli davranmanın önemi bir kere daha hatırlatılmaktadır. Günümüzde merhamet sadece Çankırımızın sorunu değil sosyal boyutları ile tüm dünyayı ilgilendiren sorun haline gelmiştir. İnsana ait hissi duyguların insanı insan yapan değerlerin başında gelen bir kavramdır.” şeklinde konuştu.

Özcan, konuşmasının sonunda hunharca öldürülen Özgecan Aslan’ı hatırlatarak, “Geçtiğimiz günlerde bir saldırı sonucu kaybettiğimiz hepimizin kızı, canımız, ciğerimiz Özgecan Aslan’ı da huzurunuzda rahmetle anıyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, merhamet yangını adlı kısa film gösterimi ve İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı tarafından kendisinin yazmış olduğu 'Ben-i Adem', Vali Yardımcısı Fatih Yılmaz tarafından Necip Fazıl Kısakürek’e ait 'Çile' ve Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya tarafından İbrahim Sadri'ye ait 'Mehmetçik' adlı şiir okundu. Skeç gösterileri ile program son buldu.