Yaklaşık 3 yıl önce başlayan olaylarda binlerce Suriyeli hayatını kaybetti. Şiddetin devam ettiği ülkede savaşın en büyük acısını kadınlar ve çocuklar çekiyor. Birçok kadın eşini kaybederken, babasız kalan çocukların ise umutları kayboluyor. 

Savaşın başladığı günden itibaren Suriyelilere sahip çıkan Türkiye, hazırladığı kamplarda barınan misafirlerinin bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Sığınmacıların çoğunluğunu da çocuk ve kadınlardan oluşturuyor. Yetim kalan çocuklarına hem annelik hem babalık yapan Suriyeli kadınlar, Türkiye'nin sağladığı imkanlarla evlatlarına iyi bir gelecek hazırlamaya çalışıyor. 

Kahramanmaraş'taki çadır kent ve şehrin çeşitli yerlerinde kiraladıkları evlerde yaşamını sürdüren Suriyeliler, yaşadıkları acılara rağmen kendilerine sağlanan imkanlarla hayata tutunmaya çalışıyor.

- "Çocuklarımın umutları soldu"

Suriyeli Emira Hıdır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesindeki iç savaş nedeniyle ailesinden ve yakınlarından ayrılmak zorunda kaldığını söyledi.

Çocuklarıyla birlikte ülkesine dönebilmenin hayalini kurduğunu belirten Hıdır, şunları kaydetti: 

"Savaşta eşimi ve yakınlarımı kaybettim. Çocuklarımın umutları soldu. Çocuklarım her gün babalarını soruyor. İlk başta babalarının seyahate çıktığını söyledim ancak şimdi gerçeği söylemeye başladım. Uykudan baba diyerek uyanıyorlar en çok bunlara üzülüyorum."

Yaşanan olaylar sonrası Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldığını anlatan Hıdır, "Türkiye bize kapısını açmasaydı çocuklarım açlıktan ölecekti, perişan olacaktık. Türkiye bütün ihtiyacımızı karşılıyor. Allah sizlerden razı olsun. Çocuklarım eğitimine Türkiye'de devam ediyor. İnşallah Türkiye sayesinde onlara iyi bir gelecek hazırlamak istiyorum" dedi. 

Emine Muhammed Yahya ise savaşın eşini kendinden aldığını, çocuklarının da yetim kaldığını söyledi. 

Eşinin Esed rejimine karşı mücadele ettiği sırada hayatını kaybettiğini dile getiren Yahya, "Savaş başladığında çocuklarımla Türkiye'ye sığındık. Eşim gelmek istemedi. Ülkemizin geleceği için Suriye'de kaldı ve kendini feda etti" diye konuştu. 

Çocuklarıyla çadır kentte kaldığını anlatan Yahya, Türkiye'nin yardım elini hiçbir zaman unutmayacaklarını ifade etti. 

Ülkelerine dönecekleri günü iple çektiklerini aktaran Yahya, eğitimlerini Türkiye'de sürdüren çocuklarının gelecekte Suriye'nin inşasında yer alacağına inandığını sözlerine ekledi.