Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 47 yıldır Eskişehir'de hizmet veren derneklerinin yaptığı faaliyetler hakkında bilgi verdi.

"Biz Eskişehir havalisi olarak zaten minik bir Kafkasya'yı andırıyoruz" diyen Çevik, kentte Kuzey Kafkasya'da yaşamakta olan tüm Adıge, Abhaz, Çeçen, Dağıstan, Karaçay Balkar halklarından yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığını söyledi. 

Eskişehir'de 40 Çerkez köyü bulunduğuna dikkati çeken Çevik, ağırlıklı olarak Adıge ve Abhaz köyleri olduğunu belirtti.

Dernek çalışmalarına değinen Çevik, "Derneğin başlıca amacı kültürümüzü geliştirerek devam ettirmek. Öncelikle gençlerimize nereden geldiklerini ve kim olduklarını unutturmamaya çalışıyoruz. Bu yüzden bünyemizde akordeon, mızıka, Çerkezce dil kurslarımız ve Rusça kurslarımız var."

- "Eşit anayasal vatandaşlığı talep ediyoruz"

Çerkezler olarak taleplerini de ifade eden Çevik, "Türkiye'de yaşayan 5-6 milyon Çerkez var. Rusya Federasyonu'ndaki akrabalarıyla iletişim kurulabilmesi için Rusya ve Türkiye arasında çifte vatandaşlık yönünde çalışmaların yapılmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.

Çevik, "eşit anayasal vatandaşlığı" talep ettiklerini bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Anayasamızın 64'üncü maddesinde yer alan 'Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür' ifadesi yerine 'Herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır' denilebilir. Bu öncelikle yerine getirilmelidir. Bize göre Çerkezler olmasaydı Kurtuluş Savaşı başlamazdı. Kurtuluş Savaşı'nda ilk kurşunu atan Hasan Tahsin, Çerkezdir. Çerkezler her şeylerini ortaya koyarak katılmışlar ve örgütlemiştir."

Çerkez televizyonu kurulmasını da isteyen Çevik, ana dil de eğitim konusunda da öğrenci sayılarında esneklik sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.