Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının "Gönül Elçileri" projesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde Aralık 2012'de 81 ilin vali eşleri ve sivil toplum kuruluşlarının katkısıyla başlatılan "Koruyucu Aile" uygulaması, ailesinden ayrı kalan çocuklara umut ışığı olmaya devam ediyor.
Kimi evlat hasretiyle kimi de aile ortamı sunma amacıyla kucakladıkları çocuklara biyolojik olmasalar da koruyucu annelik yapıyor.

Kahramanmaraş ise uygulamanın başladığı ilk yılda çocuk yuvası, kız ve erkek yetiştirme yurtlarını kapatarak projeye önemli destek veren il olarak başı çekiyor. Kentte 110 koruyucu aile 148 çocuğa kol kanat geriyor.

Habibe Eminer ve Mürüvvet Toklu, Kahramanmaraş'ta çocuklara koruyucu melek olan kadınlardan yalnızca ikisi.

Sosyal ve maddi imkansızlıklar nedeniyle boşanmış çiftin dört çocuğuna bakan Eminer ve Toklu, dört kardeşe sevgileriyle aile sıcaklığını sunuyor.

Habibe Eminer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erken yaşta anne baba olup, çocukları büyüdükten sonra eşiyle koruyucu aile olmaya karar verdiklerini ve iki çocuğa yuvalarını açtıklarını söyledi. 

Koruyucu aile oldukları çocukları kendi evlatlarından ayırmadıklarını dile getiren Eminer, "Çocuklarım büyüdüler. Tekrar çocuk yapmayı da düşünmedik, böyle bir şeye karar verdik. Evimizde küçük çocuk olsun sevelim, koruyalım istedik." dedi.

Çocuklara bir ömür bakacağını ifade eden Eminer, "Tatile gittiğimizde arkadaşlarımız kendi çocuklarımız zannetti. Böyle bir projeye başvurduğumuzu söylemedim bile. Kendi çocuklarım gibi tatilimizi yaptık. Onlara hissettirmedim." diye konuştu.

HABER FOTOĞRAFLARI

- Eşi, çocukları bırakmamasını vasiyet etti

Koruyucu meleklerden Mürüvvet Toklu da 2 yıldır iki çocuğa koruyucu annelik yaptığını söyledi. Çocukların tüm ihtiyaçlarıyla ilgilendikleri eşini 9 ay önce kaybettiğini belirten Toklu, eşinin rahatsızlığı nedeniyle zor günler geçirmelerine karşın çocukları başka bir aileye vermeyi hiç düşünmediğini ifade etti.

Eşinin vefatından sonra çocukların tüm ihtiyaçlarıyla kendisinin ilgilendiğini anlatan Toklu, şunları kaydetti:

"Eşim hastanede yattığı dönemde kurumdan 'İsterseniz çocukları alabiliriz' dediler. Eşim 'Sen çocukların yanında dur, ben hastanede tek kalırım' dedi. Eşim vefat ederken dahi ben onun yanında değildim, çocuklarıma bakıyordum. Evlat yetiştirmek çok önemli. Merhum eşim çocukların hiçbir zaman verilmesini istemedi. 'Hanım ben ölsem bile, senin de sağlığın el verdiği sürece çocukları bırakmayacaksın' dedi. Onun için ben de çocuklara bakmak için elimden gelen çabayı gösteriyorum."

- "Kahramanmaraş koruyucu ailede destan yazdı"

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Sertpolat da Kahramanmaraş'ın koruyucu aile uygulamasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yüz akı bir il olduğunu söyledi. 

Koruyucu aile uygulamasında Ocak 2013'te başlayan süreçte ilk etapta kentteki çocuk yuvasını, ardından kız ve erkek yetiştirme yurtlarını kapatan il durumunda olduklarını vurgulayan Sertpolat, şöyle devam etti: 

"Çünkü her çocuk bir ailenin yanında büyümelidir. Çocuğun yeri ailedir. Dolayısıyla kurum bakımı esas bir bakım değildir. Zorunlu kalındığı için yapılan bir bakımdır. Başlayan proje ilk meyvelerini şehrimizde verdi. Bu yüzden bakanlığımızın koruyucu aile uygulamasında yüz akı bir iliz. Projenin başladığı ilk yılda projeyi özümseyen akabinde şampiyon olan bir iliz. Çünkü biz proje başlayalı bir yıl bile olmadan üç kuruluşu birden kapattık."

Şu anda kentteki 110 ailenin 148 çocuğa koruyucu ailelik yaptığını aktaran Sertpolat, "Metropol şehirlerin dışında Kahramanmaraş, en çok koruyucu ailesiyle bir kahramanlık destanı yazmıştır." dedi.