Elbasan tavanın tarifi, malzemeleri ve püf noktası merak edilmeye devam ediyor. MasterChef'te Balkan Mutfağı'na ait birbirinden lezzetli yemeklerin hazırlandığı oyunda, Elbasan Tava'nın nasıl yapıldığı ve Arnavutlara ait bu yemeğin tarihçesi haber detaylarında!

ELBASAN TAVA TARİFİ

Elbasan Tava İçin Gerekli Malzemeler:

Yarım kilogram iri doğranmış kuşbaşı et

4 diş sarımsak

Yarım çay kaşığı kekik

1 yemek kaşığı tereyağı

2 adet orta boy soğan

2 adet yeşil biber

Tuz

Karabiber

Sıcak su

Elbasan Tavanın Sosu İçin Gerekli Malzemeler:

1 su bardağı süzme yoğurt

1 su bardağı et suyu

1 su bardağı un

2 yumurta sarısı

Tuz

Elbasan Tavanın Üzerine:

Kırmızı toz biber

ADIM ADIM ELBASAN TAVA YAPILIŞI

Tereyağını tencerede erittikten sonra kuşbaşı etler, 5 dakika kadar çevrilir ve ardındankabuğu soyulup iri iri doğranmış soğanlar ve minik minik doğranmış biberler tencereye eklenir.

Tenceredeki malzemeler kavrulduktan sonra kekik ve küçük doğranmış sarımsaklar da üzerine ilave edilir ve ardından malzemenin üzerini geçecek kadar sıcak su tencereye eklenir, kapağı kapatılır.

Malzemelerin pişmek üzereyken tuz ve karabiber eklenip karıştırılır.

Etler piştikten sonra, etin suyundan 1 su bardağı kenarıya ayrılır ve soğumaya bırakılır.

Geniş bir kaseye un, yumurta, tuz ve yoğurt eklenir, pürüzsüz bir kıvama gelene dek çırpılır; üzerine soğutulan et suyu da eklenerek tamamen homojen bir kıvama gelene kadar çırpılmaya devam edilir.

Ardından pişen etler fırın kabına alınır ve üerine hazırlanan sos dökülür, kırmızı toz biber serpiştirilir.

180 derece fırında kızarana kadar pişirilirilen bu yemek, sıcak olarak servis edilir.

ELBASAN TAVANIN ADI NEREDEN GELMEKTEDİR?

Haşlanmış kuzu etinin yoğurtlu bir sosla fırınlanmasıyla hazırlanan Elbasan Tava, geleneksel bir Arnavut yemeği olarak bilinir. Adını Arnavutluk'a bağlı Elbasan şehrinden alan Elbasan Tava, Türk Mutfağı'nda da tüketilmektedir.

SERVİS ÖNERİLERİ:

Elbasan Tavayı, beşamel sos ile de hazırlayabilirsiniz.

Elbasan Tavanın üzerine kaşar peynir rendeyebilir, fırında son kez o şekilde kızartabilirsiniz.

Alternatif olarak, Beşamel Sos Tarifi:

Beşamel Sos İçin Gerekli Malzemeler

2 yemek kaşığı tereyağı

1,5 su bardağı oda ısısında süt

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1,5 yemek kaşığı un

Beşamel Sos Yapılışı:

Tereyağ ile sıvı yağı küçük bir tencereye alıp karıştıralım. Bu işlemi kısık ateşte yapalım ve yağı yakmamaya özen gösterelim.

Tereyağı eridikten sonra unu ekleyerek, unu yağda kavuralım.

Aynı zamanda unu da kavururken ateşi yüksek açmayalım ki, un yanmasın. Koku salan un, kavrulmuş demektir, unutmayın.

Karıştırmaya devam ederek, harcın üzerine 1,5 su bardağı sütü yavaş yavaş ekleyelim. Çırpıcı ile hızlıca çırpalım, topaklanmasını önleyelim.

Sos kaynadıktan sonra içine bir tutam karabiber ekleyip karıştırmaya devam edin.

Afiyet olsun.