Afyonkarahisar Belediye Meclisinde oy çokluğuyla kabul edilen, toplu taşımada 40 araçlık yeni bir ihaleye çıkılması için Belediye Encümeni’ne yetki verilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Bir kesim, trafikte yeni 40 halk otobüsünün sıkışıklığa neden olacağını savunurken bir kesim de ildeki nüfus artışı dolayısıyla 40 araçlık yeni ihalenin ardından dolmuş ve halk otobüslerinde yaşanan yoğunluğun azaltılacağını ön görüyor.

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, 30 Mart 2014’teki yerel seçimlerden önce Afyonkarahisar’a bağlanan 10 köyün mahalle hâline geldiğini, bu köylerle ilgili muhtarlardan talepler olduğunu söyledi. Birliktir, ulaşım talebini karşılamak için Turex’e ve minibüslere yazı yazdıklarını ancak olumlu bir cevap alamadıklarını belirtti.

40 araçlık yeni halk otobüsü ihalesinin güzergâhları hakkında bilgi veren Birliktir, “Çavuşbaş’a da otobüs girmiyor. Yeni şartnamede dedik ki 18 kişilik halk otobüsü Çavuşbaş’a girsin. Halk 1 lira 50 kuruşa binsin. Kartlı olsun. Oradaki talebenin suçu ne? Fakülte-Şuhut yolundan Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’ne giden hattımız yok. Oralarda ucuz ev bulmuş öğrenci, yerleşmiş. Oradaki öğretim görevlileri üniversiteye nasıl ulaşacaklar? Kampüse 6 tane verdik ki 3 tane gitsin, 3 tane gelsin. İkinci Küçük Sanayi Sitesinde gündüz nüfusumuz 5 bin. Buradaki minibüsler, anayoldan giriyorlar, kendi duraklarına gidiyorlar. Sağ tarafta çok daha fazla blok olmasına rağmen sanayinin içinde indirmiyorlar. Burada, sokaklara da girilecek şekilde bir düzenleme yaptık. Oradaki bir esnaf çırağını çarşıya gönderdiğinde geri dönüşü 3 saati buluyor. Bu çırak 45 dakikada dükkanına varsın.” dedi. Birliktir, bunun dışında Ataköy, Erenler, Çakır köy, Küçükçobanlı, Organize Sanayi Bölgesine de hat vereceklerini kaydetti.

Afyonkarahisar’da toplu ulaşımda tekel istemediklerini ifade eden Birliktir, yeni şartnameye göre yapılacak ihalede denetimin belediyede olacağını anlattı. Birliktir, yeni şartnamede zam konusunun da belediyenin elini rahatlatacak şekilde düzenlendiğini kaydetti.