Diyarbakır Büyükşehir Beledisi 1 milyon 200 bin metrekarelik bir alanda kurulması planlanan Kent Ormanı ve Parkı Projesi’nin yapımının yüzde 52’lik kısmını tamamladı. 9 milyon 376 bin 497 liraya mal olacak projenin, haziran ayında halkın hizmetine sunulması hedefleniyor.

Diclekent Bulvarı üzerinde bulunan bir milyon 200 bin metrekarelik bir alanda oluşturulmaya çalışılan Kent Ormanı ve Parkı Projesi’nin 430 dönüme yakın ön kısmı park olarak tasarlanmaya başlandı. Bu kapsamda halkın dinlenebileceği, spor yapabileceği ve çocukların oyun oynayabileceği alanların yapımı çalışmalarını hızla sürdüren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, işin yüzde 52’lik kısmını tamamladı. Kent Ormanı Projesi içinde yer alan bin 200 dönümlük alan ise ağaç dikimine uygun bir şekilde tasarlanmaya başlandı.

Kent Ormanı ve Kent Parkı Projesi’nin yapım çalışmaları hakkında bilgiyi Park Bahçeler Müdürü Mehmet Kaya verdi. Kaya, projenin Araştırma Hastanesi’nin batı kısmında, Diclekent Bulvarı üzerinde bir milyon 200 bin metrekarelik alanı kapsadığını belirtti. Çalışmaların Mayıs 2013’te imzalanan sözleşmenin ardından başlatıldığını hatırlatan Kaya, park içi yolların, duvarların, elektrik direklerinin, sondajın tamamlandığını, geri kalan alanların tümümün yeşil alan ve ağaçlandırma alanı olarak tasarlandığını söyledi. Projenin yapım işinin yüzde 52’lik kısmının bitirildiğini, geri kalan yüzde 48’lik bölümün ise Haziran 2015’e kadar tamamlanacağını kaydeden Kaya, “Toplam mera alanıyla birlikte 6 bin dönüm alanın 1200 dönümü Büyükşehir Belediyemizin tapulu alanıdır. Burada rahatlıkla ağaç dikilebilecek. Geri kalan alanda proje bittikten sonra ağaçlandırma yapılacak şekilde tasarlanmıştır.” şeklinde konuştu.

Projenin kontrol mühendislerinden Ziraat Mühendisi Gülizar Güneş ise park olarak tasarlanan 430 dönümlük ön kısımda çalışmaların tamamlanma aşamasına getirildiğini, geri kalan 800 dönümlük alanın tamamen ormanlık alan olarak tasarlandığını ifade etti. Ormanlık alan olarak tasarlanan kısma şu ana kadar 7 bin 500 adet ağaç diktiklerini kaydeden Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Genellikle yapraklı ağaçlar dikildi. 3000 adede yakın ibreli ağaç daha dikilecek. Ön taraf park düzeyinde tasarlandığı için yol güzergahları halkın rahat bir şekilde gelip yürüyüş yapabileceği şekilde düzenlendi. Yürürken güzel kokular alabilmesi ıhlamur ağaçları, gölgelik alanlar olması için çınar ağaçları, teşbih ağaçları, defne ağaçları kullanıldı. İbreli ağaç olarak da İran çamı ve mavi selvi dikimi yapıldı.” Parkın ön kısmına 2 bin 500 adet ağaç daha dikeceklerini bildiren Güneş, “Yeşil alanların ve ağaçların çok ağaçların yoğun olduğu ve herkesin gelip dinlenebileceği bir alan olarak inşa edildi.” ifadeleri kullandı.