Türk Mimar Mühendis odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından 2 bin 20 tüketiciyle gıda güvenliğiyle ilgili anket yaptı. Ankette, tüketicilerin yaşı arttıkça güvenli gıda bilincinin arttığı ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 65'i ise piyasada 'organik' diye satılan gıdaların gerçekten 'organik' olduğuna inanmadığını dile getirdi.

Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi'nde düzenlenen Bursa Kent Sempozyumu'nda "Bursa’da Tarım ve Gıda Güvenliği" konulu oturumda TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, çarpıcı anketin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Şehrin muhtelif semtlerinde anket çalışması yaptıklarını anlatan Durmuş, şunları kaydetti: "Çalışmayı her eğitim düzeyindeki insanlarla yaptık. Vatandaşlara gıda güvenliğini sorduk. Bu anket neticesinde ortaya çıkan sonuçların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile vatandaşlar açısından önemli olacağına inanıyoruz. Anketler neticesinde görünen şu ki gıda denetimleri konusunda bir takım eksikliklerin olduğu, tüketicilerin güvenli ve sağlıklı gıda tüketmediklerine dair veriler oluştu. Tüketiciler, denetimler sonucunda uygulanan cezai yaptırımların yeteri kadar olmadığını düşünüyor ve bununla ilgili kaygıları var. Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinde yapılan anketlere göre vatandaşların yüzde 60’ının tükettiği gıdaların sağlıklı ve güvenli olmadığını düşündüklerini tespit ettik."

YAŞ ARTTIKÇA BİLİNÇ ARTIYOR

Vatandaşların gıda ürünü alırken fiyata da ambalaja da baktığına dikkat çeken Oda Başkanı Durmuş, "Ama marka ve güvenirlik ön plana çıkıyor. Tüketici alışveriş yaparken ambalajlı ürünü tercih ediyor. Tüketiciler, piyasaya 'Organik' diye sunulan ürünlerin organik olduğuna inanmıyor. Tüketicinin yüzde 65’i organik diye satılan ürünlerin organik olduğuna inanmıyor. Ve yaş arttıkça bilinç düzeyi daha da artıyor. 22 yaşın altındaki insanlarda bu bilinç düşükken 40’lı yaşların üzerindeki tüketicilerde güven azalıyor." dedi.