HDP Şanlıurfa 1. sıra adayı Osman Baydemir, "Saraylı buyurmuş, bu motor bu kasaya küçük geliyor. Mesele motorda değil kurban, sen suyu kaynattın, motorun suyunu kaynattın. 14 yıllık iktidarında sadece suyu kaynatmadın, debriyaj boşalmış, fren patlamış bu kamyonun nereye çarpacağı belli değil. Bu malzemeden yeni Türkiye çıkmaz." dedi.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Şanlıurfa’da düzenlenen miting ile 7 Haziran seçim çalışmalarını başlattı. HDP aday tanıtım mitinginde HDP’den aday adayı olan tüm aday adayları tek tek sahneye çağırılıp teşekkür edildi. Polisin kurduğu güvenlik noktalarından geçerek Topçumeydanı'nda binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşen aday tanıtım mitinginde konuşan HDP Şanlıurfa birinci sıra adayı Osman Baydemir, hükümete ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüklendi. Baydemir sandık güvenliği vurgusu yaptı.

Baydemir, şöyle konuştu: "Firavunluğu, Nemrutluğu maldan çalarak zenginleşenlerde aramak lazım. Aşırı merkeziyetçilerde aramak lazım. Benden habersiz kuş dahi uçamaz diyen fanilerde aramak lazım. Kibrin ve gücünün esiri olan yöneticilerde aramak lazım. Demokrasi halkın temsilde adalet ihtiyacının önündeki en büyük Nemrudi uygulama baraj uygulamasıdır. Rıha tüm Nemrudi uygulamaları da baraj uygulamasını da Allah'ın izniyle yerle bir edecektir."

Baydemir, hiçbir zulmün sonsuza dek sürmeyeceğinin altını çizdi.
Suriye politikasında hükümete yüklenen Baydemir, ölen her vatandaşın vebalinin hükümetin boynunda olduğunu söyledi. Baydemir, "Suriye’de her insanın yaşamını yitirmesinde hükümetin payı vardır, günahı vardır. Kapalı Çarşı’daki esnaf kardeşim sizler bundan 2 -3 yıl önce Halep ile Suriye ile kardeşçe ticaret ilişkisi içindeydiniz. Bu dış politika ile ne oldu? O kapılar kapandı. Maalesef o kapılar artık insanlığa karşı suç işleyen barabarlara açık. Adeta Moğol istilacısı gibi insanlığı 1000 yıl geriye götüren o canilere silah gönderilmesine açık. Bir kez daha buradan yüksek sesle ifade edelim, nerede zulüm varsa mutlaka onun karşısında mazlumların direnişi de olacaktır." ifadelerini kullandı.

‘BİR CAN 550 SANDALYEDEN DEĞERLİ’

Siyasi partilere "İster asker, ister gerilla, ister polis ve ister sivil olsun tek bir insanın canı yanmasın. Hiçbir siyasi parti ve partinin adayı ve bağımsız adaylar biçim düşmanımız değildir. Sadece bu maratonda rakiplerimizdir" çağrısında bulunan Baydemir, şunları söyledi: "Dün Ağrı’da ciğerimiz yandı. Yüreğimizin parçalarını yitirdik. Bu halkın tek bir evladının canı, 550 sandalyeden bin kat daha değerlidir. 550 milletvekili kürsüsü ve saraylarınız hepsi tek bir insanımızın canına bin kere feda olsun, bin kere kurban olsun. Kim bu halkın evlatlarını, saltanatını sürdürmeye kurban ederse, Allah da onları kurban etsin."

Türkiye halklarına, 30 yıllık çatışma sürecinin, tıpkı Ağrı’daki gibi manipülasyonların sonucu olduğunu kaydeden Baydemir, kamu kurumlarına da "Sizler devletin kuruluşlarısınız herhangi bir partinin organı değilsiniz. Bağımsız kalmak sizlerin ahlaki ve hukuki sorumluluğunuzdur. Bir kez daha zinhar trafoya kediler girmemeli." diye seslendi.

‘MOTORUN SUYUNU KAYNATTIN’

Baydemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık sistemi ile ilgili ifade ettiği 'Bu motor bu kasaya küçük geliyor' ifadesine de karşılık verdi. Baydemir, şunları söyledi: "Saraylı buyurmuş bu motor bu kasaya küçük geliyor. Mesele motorda değil kurban, sen suyu kaynattın, motorun suyunu kaynattın. 14 yıllık iktidarında sadece suyu kaynatmadın, debriyaj boşalmış, fren patlamış bu kamyonun nereye çarpacağı belli değil. Bu malzemeden yeni Türkiye çıkmaz. Ne diyor Urfalılar, eski kumaştan 40 düğmeli yelek çıkmaz. AKP’den de yeni Türkiye çıkmaz. Sayın Cumhurbaşkanı Urfa’dan haberin olsun, bu millet milli şeften, şeflikten çekti çekeceği kadar. Yeni bir milli şefe ihtiyaç duymaz."

Mitingin ardından seçim otobüsüne binmek için sahneden inen Osman Baydemir sevenlerinin akınına uğradı. Hayranları Baydemir’e sarılmak ve fotoğraf çekmek için birbiriyle yarıştı. Baydemir, bu sırada zor anlar yaşadı.