Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı Fidanlıklar Şube Müdürlüğü, ağaç ve çiçek üretimini kendi yapıyor. Fidanlık ve sera alanındaki üretimi son bir yılda en üst düzeye çıkaran belediye, sadece iki ay içinde 5 bin 666 adet ağaç, 4 bin 107 adet çalı, 12 bin 307 adet mevsimlik çiçeğin ekimini gerçekleştirdi.

Konu hakkında bilgi veren Fidanlık Şube Müdürü Zemzem Fedai Bali, 29 dönümlük bir alana kurulan fidanlık ve sera alanında 2014 yılında üretimin en üst noktaya çıktığını söyledi. Sadece kentteki yeşil alanlara hizmet vermediklerini, ilçe, bölge belediyeleri, kurum ve kuruluşlara da hizmet verdiklerini dile getiren Bali, son bir yıldır belediyelere ağaç ve fidan verme hizmeti yanı sıra sera kurmak isteyen belediyelere proje ve eğitim desteği de sunduklarını belirtti. Bali, "Seramız sadece üretim alanı değil, aynı zamanda bir eğitim alanıdır. Sera kurmak isteyen belediyelere burada eğitimler veriyoruz, öğrencilere burada doğa sevgisi aşılıyoruz. Bunun yanı sıra çeşitli dönemlerde üniversite öğrencileri de seramızdan faydalanıyor." dedi.

Son bir yılda üretimin en üst seviyeye çıktığına işaret eden Bali, şöyle konuştu: "20 bin adet ağaç tohumu üretip tavalara ekimi yapıldı. İlerde tohum atılmak üzere 25 bin adet mavi servi, İran çamı ve mazı için poşetlere harman dolduruldu. 33 bin 355 adet ağaç poşete alındı. 894 adet ağaç tenekeye alındı. Bin 65 adet ağaç saksıya alındı. Badem, ceviz ve Antep fıstığı fidesi yetiştirmek için bin 764 adet badem, 917 adet ceviz ve bin 800 adet Antep fıstığı tohumu poşetlere ekimi yapıldı. Sur Belediyesi ile Büyükşehir Belediyemizin ortak çalışması ile oluşturulan yukarı kılıçlar mevkiindeki Mesire Alanına 1.275 adet İran çamı ve mavi serviden oluşan ağaçlar verildi. 10 bin adet çalı poşete alındı."

GÜL DİKİMİ BAŞLADI

Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı Fidanlıklar Şube Müdürü Zemzem Fedai Bali, serada ürettikleri 4 yaşına gelmiş ağaçları kentin her yerine dikmeye çalıştıklarını belirtti. Özellikle gül üretimi ve dikimine çok önem verdiklerini anlatan Bali, "Geçen yıl 5 bin adet gül poşete alındı. Önceden Diyarbakır bir gül kentiydi. Şimdilerde ise kentte çok fazla gül yok. Son iki üç yıldır gül üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Diyarbakır güllerini tescillendireceğiz." açıklamasında bulundu.

DIŞ ALIM TAMAMEN DURDU

Serada ayrıca mevsimlik çiçeklerin de üretildiğini, mevsimlik çiçeklerin dışarıdan alımının tamamen sona erdiğini vurgulayan Bali, sadece iki ay içinde 12 bin 307 adet mevsimlik çiçeğin kentin muhtelif yerlerine dikildiğini söyledi. Bali, fidanlığın belediyenin hizmet alanları yanı sıra çevre il ve ilçe belediyelerine de hizmet verdiğini sözlerine ekledi.