İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Aslanapa İlçesinde Hayvancılığı geliştirme kapsamında Pırlak Koç Projesi kapsamında 15 üreticiye 30 adet damızlık koç dağıtımı gerçekleştirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından 'Koyun ve Keçilerde Verimliliğin Artırılması Projesi‘ kapsamında 2015 yılı Kütahya'da Pırlak Koç Projesi olarak uygulandı.

Aslanapa İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hizmet binası bahçesinde yapılan dağıtım törenine, Aslana Kaymakamı Semih Altaş, Aslanapa Belediye Başkanı Asaf Akar, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahattin Atakan, çiftçiler, projeye iştirak eden üreticiler ile teknik personel katıldı.

Tarımda her konuda çiftçiye destek verildiğini belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş; “Projede Damızlık değeri yüksek Pırlak Koçlar ile Pırlak Irkı Koyunlarda et ve süt verimi yüksek Pırlak Irkı Koyun sürüleri elde edilmesi, sonuç olarak Kütahya Ekonomisi ve Hayvancılığını geliştirilmesi hedeflenmektedir” dedi.

Hayvancılığı Geliştirme Projesi Uygulama Talimatında belirtildiği şekilde dağıtımı gerçekleştirilen Koçların Ana ve Baba verim kayıtlarının tutulduğu, ilimizde kayıtlı bulunan Halk Elinde Pırlak Irkı Koyun Islahı Projesi Elit ve Taban sürü sahiplerinden temin edildiği belirtildi. Damızlık olarak dağıtılan Pırlak Koçların doğum tarihinden itibaren ölçülen canlı ağırlık artışları, ana ve babalarının verim kayıtları Proje Lideri Prof. Dr. Mustafa Tekerli tarafından değerlendirildikten sonra, damızlık değeri 100 puan ve üzeri olan koçların tercih edildiği ifade edildi.

Aslanapa İlçesinde damızlık koç verilen üreticiler, Hayvancılığı Geliştirme Projesi Uygulama Talimatına uygun olarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliği deneyimine sahip 100’er baş ve üzeri anaç Pırlak Koyunu olan, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Üyesi ve 2015 yılı sonunda uygulanacak olan 2. Etap ’Kütahya İli Halk Elinde Pırlak Irkı Koyun Islahı Projesi’ne aday üreticiler arasından seçildi.

15 üreticiye ikişer adet olmak üzere verilen toplamda otuz damızlık Koç’un bakım beslemesi, 3 yıl boyunca üreticilere ait olduğu belirtilerek, 3. yıl sonunda üreticilere hibe olarak verileceği ifade edildi.

Düzenlenen törende proje hakkında bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personeli Veteriner Hekim Şerif Sarı; Damızlık Koç verilen üreticilerin Koç katım döneminde koçların beslenmesine, Koç katım döneminin sınırlı tutulmasına (2 ay), aşım mevsiminde damızlık dişi kuzuların içinde koç ve erkek toklu bulundurulmamasına, aynı zamanda Koyunlarda süt verim ve gebeliğin son dönemlerinde dışarıdan yem takviyesi yapılmasına dikkat etmesi halinde, projenin başarıya ulaşmasına katkı sağlayacağını ifade etti.