AB Enerji Komiseri Masos Sefcovic, Moskova’da gerçekleştirdiği temaslar sırasında Gazprom Başkanı Aleksey Miller’den Türk Akım’ını duymanın kendisi açısından sürpriz olduğunu söyledi.

Ukrayna üzerinden yapılan transit geçiş dahil olmak üzere tüm doğalgazın Türkiye üzerinden sevk edilmesi yönündeki kararın Avrupa Komisyonu tarafından sürpriz olarak karşılandığını ifade eden Sefcovic, “Bugün öğreniyoruz ki, Ukrayna üzerinden transit sevkiyatı yapılan doğalgaz da yeni boru hattına kaydırılıyor. Burada ne Türkiye ne de Doğu Avrupa ülkelerinin ihtiyacı olmayan kapasitede de bir doğalgazdan bahsediyoruz.” dedi.

Öncelikle Türkiye ve Orta Avrupa ülkelerinin ne kadar doğalgaza ihtiyaçları olduğunun belirlenmesi gerektiğini vurgulayan AB Enerji Komiseri, “Bundan sonra Orta Avrupa ülkelerinin ne yapmaları gerektiği konusunda soru işaretleri ortaya çıkıyor. Ekonomik olarak adil ve daha iyi bir çözüm bulmak için çalışmaya ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, basına yaptığı değerlendirmede Türk Akımı aracılığı ile doğalgazın Türkiye-Yunanistan sınırına ulaştırılacağını, buradan doğalgaz almak isteyen Avrupalı ülkelerin projelerini oluşturmak için acele etmelerini istedi. Miller, Ukrayna üzerinden transit geçişin uzun vadede devam etmeyeceğine de dikkat çekti. Gazprom, Ukrayna ile 2020’de sona erecek transit geçişle ilgili anlaşmayı yenilemeyi planlamıyor.