ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'de konuşlu patriot bataryalarının görev süresinin uzatılmayacağını belirten bir basın duyurusu yayınladı.

'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti ortak bildirisi' ifadesiyle başlayan duyuruda kararın müttefiklere de danışılarak alındığı vurgulandı. Duyuruda, "Amerika Birleşik Devletleri, mevcut görev süresi Ekim ayında sona erecek Türkiye’deki Patriot hava ve füze savunma birliklerinin konuşlanmasını mevcut rotasyonun sonunda yenilemeyeceğini Türk Hükümetine bildirmiştir. Diğer ilgili Müttefiklerle de danışılmıştır." ifadesi kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı, ABD ve NATO’nun Türkiye dahil Müttefiklerin savunulmasına olan taahhütleri baki olduğunu aktardı.

Bataryalar, NATO misyonunun parçası olarak 2013 yılından bu yana Türkiye’de bulunuyor.

AEGIS GEMİLERİ MEVCUDİYETİNİ SÜRDÜRECEK

Basına gönderilen duyuruda, ABD Donanmasının Doğu Akdeniz’de bulunan çok-rollü 'Aegis' gemilerinin mevcudiyetini sürdüreceği ifade edildi.

Bildiride şu ifadeler kullanıldı:

"Bu gemiler, NATO hava ve füze savunmasına destek dahil, Türkiye’nin ve NATO misyonlarının savunmalarını destekleyecek bir dizi yeteneğe sahiptir. ABD Avrupa Deniz Kuvvetleri, Türk savunma ihtiyaçlarının desteklenmesinde Türk Donanmasıyla bölgedeki yakın işbirliğine devam edecektir."