Türkiye Barolar Birliği (TBB) Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Recep Adıgüzel, Türkiye’de hukuk üstünlüğünün ve demokrasinin sağlanmasının ancak donanımlı, bilgi kalitesi yüksek ve özgür avukatlar sayesinde olacağını söyledi. Manisa Barosu ile TBB işbirliğiyle Manisa Adalet Sarayı konferans salonunda düzenlenen “Medeni Kanun'da Temel Konulardaki Yargıtay'ın Son Uygulamaları” konulu seminerde konuşan Adıgüzel, hukukun üstünlüğünü koruma görevinin TBB ve avukatlara verildiğini bildirdi: “Dolayısıyla TBB’nin mücadelesi, hukukun üstünlüğünü sağlamak içindir. Hukuk devletinin amacı, toplumda barışı ve adaleti sağlamaktır.”

Bunun ancak hukukun üstünlüğüyle mümkün olabileceğini belirten Recep Adıgüzel, “Devletin, işlemlerinde ve uygulamalarında hukuk çerçevesinde hareket etmesi zorunludur. Bu da yetmez, yargı yerlerinde vatandaşların haklarını alabileceğine inanç düşmüş olması gerekir, yani hukuk güvenliğinin sağlanması gerekir. Türkiye’deki tartışmaların altında, hukuk güvenliğinin olmaması yatıyor. Hukukun üstünlüğü, demokrasinin sağlanması ancak donanımlı, bilgi kalitesi yüksek ve özgür avukatlar sayesinde olabilir. Bu da bu mücadelede Barolar Birliği’nin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Bu mücadele, yapılması gereken avukatlık sınavını gerçekleştirmektir.” diye konuştu.

Bugün Türkiye’de 85 bin avukat bulunduğunu aktaran Adıgüzel, “8 bin hukuk fakültesi öğrencisi var. Beş yıl sonra bunların 43 bininin avukat olacağı tahmin ediliyor. Bundan dolayı çok büyük bir problemle karşı karşıyayız. Avukatlık Yasası, TBMM tarafından hiçbir ilgi görmediği için kanunlaşamadı. Bu konuda herhangi bir sonuç elde edemeyen Türkiye Barolar Birliği, Avukatlık Staj Yönetmeliği'nde değişiklik yapmaya gitmiştir. Bir sınav tarzında önlemler getirmeye çalışmıştır. Bugün hukuk fakültelerinde sadece öğretim yapılıyor ama hiçbir şekilde eğitim yapılmıyor. Uygulamaların nasıl olduğunu hiçbir şekilde görmüyoruz. Staja gelen hukuk mezunlarının, avukatlık yönünden ne kadar yetersiz olduklarını görüyoruz ve ilerisi için kaygı duyuyoruz. Barolar Birliği olarak bu sıkıntıları gidermek için Türkiye’nin her yerinde meslek içi eğitimlere ağırlık veriyoruz.” dedi.