Afganistan’ın başkenti Kabil’deki sivil toplum aktivistleri, 1 Haziran Dünya Çocuk Günü'nde sokak çocuklarını unutmadı. Düzenlenen aktivitede, bir araya getirilip tebrik edilen çocuklara hediyeler dağıtıldı.

Sokak çocuklarının haklarını savunmak için faaliyet gösteren Gam Derneği, başkentteki Şehri Nev Parkı'nda, sokaklarda çalışan çocukları bir araya getirdi. Dernek yetkilileri Dünya Çocuk Günü'nde düzenledikleri mini programda, hazırladıkları hediyeleri sokak çocuklarına takdim etti. Dernek tarafından hazırlanan 'sokak çocuklarının imdadına hep beraber koşalım', 'sen gül, dünya senin minicik elinin altındadır' yazılı dövizler halka dağıtıldı ve böylelikle 'sokak çocuklarının imdadına yetişme' çağrısı yapıldı.

Sivil Toplum aktivistlerinden Baki Samandari çocuklara hitap ederek kendilerinin ülkenin geleceği olduğunu söyledi. Samandari, iyi bir neslin yetişmesi için sokak çocuklarına sahip çıkılması ve eğitim almalarına imkan sağlanması gerektiğine vurgu yaptı. Maddi sıkıntılardan dolayı sokaklarda çalışmak zorunda kalan çocukların kötü niyetli kişiler tarafından kullanıldığına dikkat çeken Samandari, devlet yetkililerini sokak çocuklarına sahip çıkmaya çağırdı.

Sokakta çalışan çocuklardan 7'inci sınıf öğrencisi Safiullah, 7 kişilik evlerinde sadece kendisinin ve ağabeyinin çalıştığını kaydetti. İlk çalışmaya başladığında sokaklardaki arabaları temizlediğinin altını çizen Safiullah, şimdi ise bir marangozun yanında çıraklık yaparak ev masraflarına katkıda bulunduğunu ifade etti. Eğitim hayatına devam ettiğini aktaran Safiullah, gelecekte mühendis olmak istediğini belirtti. Safiullah okul eğitiminin yanında İngilizce, resim ve bilgisayar kurslarını da takip ettiğini söyledi.

Remziye isimli başka bir çocuk ise okulda okumaya devam ettiğini, gelecekte ise milletvekili olmak istediğini aktardı. Çalışmak mecburiyetinde kalan çocukların, ayrıca derslerine de çalışması gerektiğini söyleyen Remziye, ancak eğitimle bir yerlere varılabileceğini ifade etti.

Afganistan’da yaklaşık 1,6 milyon çocuk sokaklarda çalışıyor. Sadece başkent Kabil sokaklarında çalışmak zorunda kalan çocuk sayısı ise 70 bini buluyor.