AK Parti Muğla İl Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Ozan Balcı, son dönemde sosyal medya üzerinden milletvekili aday adayları ve partilerine yönelik doğrudan ya da dolaylı zarar verme amaçlı paylaşımlar yapanları uyardı. Balcı, "Partimize ve parti yetkililerimize yönelik sosyal medyada hakaret, iftira ve tehdit gibi suçlar işlenmesi durumunda, yukarıda hukuki çerçevesi belirtilen suçlar kapsamında ilgili başvurular ivedilikle yapılacak olup hukuki süreç de tarafımızca dikkatle takip edilerek, şüpheliler kamuoyu önünde ifşa edilecektir." dedi.

Balcı, yaptığı yazılı açıklamada, "Siber suçlar, bireylere veya birey gruplarına yönelik, mağdurun onurunu zedelemeye veya mağdura fiziksel veya zihinsel olarak doğrudan veya dolaylı olarak zarar verme suçu kastı ile internet gibi çağdaş iletişim araçları kullanarak zarar verme amaçlı saldırıların yapılmasıdır. Bu bağlamda zanlıların, her ne kadar IP adresleri ABD'de olsa dahi günümüzde Microsoft'un İstanbul'da açmış olduğu bilgi bankası sayesinde adresleri, birkaç işlemle tespit edilmektedir. İlgili sitelerden alınan kullanıcıların IP numaraları ile telekom şirketleri üzerinden sorgulama yapabilmek mümkündür. Bu sayede kullanıcıların adresleri tespit edilmektedir. Ayrıca savcılık ve mahkeme aşamasında yapılan incelemelerde kullanılan özel yazılımlar aracılığıyla üzerine tekrar yazılmamış olmak kaydıyla hemen hemen tüm veriler, silinmiş alanlardan geri getirtilebilmektedir. Bu nedenle silinmiş olduğu düşünülen veriler tekrar geri getirilerek delil değeri kazanmakta ve bu durum da savcılık ve mahkemeler tarafından çoğunlukla geçerli delil olarak değerlendirilmektedir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 2007 yılında çıkarılan 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun uyarınca bu uygulamaların yapıldığını anlatan Ozan Balcı, "Bu yolla erişimin engellenmesi, izlenmesi sağlanarak içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı ve erişim sağlayıcıların yükümlülükleri düzenlenmektedir. Yeni 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nda da bilişim suçları ile ilgili düzenlemelere gidilmiş, örneğin 125. maddede düzenlenen hakaret ve iftira suçlarının cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile düzenlenirken suçun sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle, yani internet dahil olmak üzere işlenmesi durumunda 1 yıldan az ceza verilemeyeceğini hükmü getirilmiştir. Ayrıca Türk Ceza Kanunu'nun 243. maddesinde, bilişim suçları ile ilgili yaptırımlar bulunmaktadır. Buna göre verilecek cezalar 6 ile 5 yıl arasında değişiklik göstermektedir." şeklinde konuştu.