Almanya'da Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di’nin başlattığı postacılar grevi üç haftadır sonuçsuz devam ederken, iş bırakma kervanına iki gündür Amazon çalışanları da katıldı. Yaz tatilini fırsat bilen kabin görevlileri sendikası Ufo ise Lufthansa şirketini Eylül'e kadar sürecek grevlerle tehdit etti.

Almanya'da daha yılın ilk yarısı bitmeden grevlerin dalgası büyüyor. Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di, üç hafta önce başlattığı greve Almanya genelinde yaklaşık 30 bin Deutsche Post çalışanı katılıyor. Bu süre zarfı içinde, Ver.di grevin etkisini Sachsen, Sachsen-Anhalt ve Thüringen eyaletlerini de alarak daha da genişletmeyi başardı.

Ver.di’nin verdiği bilgilere göre, Pazartesi itibariyle doğu Almanya'da 2 bin 100 posta çalışanı iş bırakma eylemine katıldı. Sendika, grevden özellikle Dresden, Leipzig, Zwickau ve Erfurt gibi şehirlerde bulunan paket dağıtım merkezlerinin etkilendiğini bildirdi. Ver.di sözcüsüne göre grevlerin önümüzdeki günlerde bitmesi beklenmiyor.

Öte yandan Deutsche Post, mektup ve paketlerin yüzde 80'nin ulaştırıldığını haber verdi. "Grev uzadıkça müşteriler alternatiflere daha çok yöneliyor." diyen Hissedarları Koruma Derneği Başkanı Marc Tüngler dpa'ya verdiği demeçte, rakiplerin bu durumdan avantajlı, Deutsche Post'un ise zararlı çıkacağını belirtti.

Ayrıca, Pazar günü biriken mektupların gönüllüler tarafından dağıtılmasının Deutsche Post için ileride sıkıntıya sebep olacağı tahmin ediliyor. Kuzey Ren Vestfalya eyaleti yetkilileri, yapılan bu çalışmaları yasalara aykırı bularak bununla ilgili yasal işlem başlatacaklarını duyurdu.

SAĞLIK PERSONELİ DE GREVDE

Kuzey Ren Vestfalya'daki 90'dan fazla hastanede 36 bin 841 kadronun boş olduğuna dikkat çekmek isteyen Ver.di tüm klinik ve hastane çalışanlarını bir günlük greve çağırdı. Sağlık çalışanlarının yapacağı bir günlük grev ise sembolik olarak görülüyor. Çeşitli hastane ve sağlık örgütleri tarafından desteklenen grev, eyaletin sağlık bakanlarının Bad Durkheim'da yapacakları toplantı gününe denk getirileceği bekleniyor.

AMAZON GREVLERİ

Ver.di postacılar ve sağlık çalışanlarının ardından dünyanın en büyük internet satış mağazası Amazon'un Almanya'daki dağıtım merkezlerinde çalışanlarını da grev kervanına kattı. İş anlaşmazlığı neticesinde yapılan grevlerde ikinci tura girdiklerini açıklayan sendika, Pazartesi'den itibaren Almanya genelinde altı lojistik merkezinde yaklaşık 2 bin işçinin eyleme katıldığını duyurdu. Ancak, greve sadece bin 450 çalışanın katıldığını haber veren Amazon ise teslimatları zamanında yapacaklarını bildirdi. Ver.di, Amazon'u çalışanlarına tatil maaşı ödememesinin yanı sıra çok az izin günü vermekle suçladı.

MİLLİ HAVAYOLU ŞİRKETİNDE YENİDEN GREV TEHDİDİ

Daha önce pilotların grevine maruz kalarak milyonlarca Euro zarar eden Lufthansa Havayolu şirketini şimdi de kabin görevlilerini temsil eden Bağımsız Uçuş Görevlisi Organizasyonu (UFO) uzun süreli grev ile tehdit ediyor. UFO Başkanı Nicoley Baublies, Lufthansa'nın kabin ekibinin yaş ve emekliliğe geçiş dönemiyle ilgili görüşmelerde ortak bir zeminde buluşmadığı takdirde grevin 1 Temmuz'da başlayıp 16 Eylül'e kadar devam ettireceklerini açıkladı.