Alman Bakanlar Kurulu, Federal Adalet Bakanı Heiko Maas’ın sunduğu ‘Yolsuzlukla Mücadele' yasa tasarısını kabul etti.

Yolsuzluğun dünya genelinde yaygın bir sorun olduğuna dikkat çeken Sosyal Demokrat Partili (SPD) Maas, Birleşmiş Milletler (BM) Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Sözleşmesi’nin iç hukuka uyarlanması yönünde önemli adım atıldığını dile getirdi.

BM, 2003 yılında yolsuzluk ve rüşvetle mücadele için yeni sözleşme hazırlamış, bu zamana kadar anlaşmayı 193 üyenin 171’i imzalamıştı. Almanya ile birlikte Kuzey Kore, Suriye, Somali gibi bazı ülkeler iç hukuka uyarlamamıştı. Uluslararası hukukun bir parçası olan BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi’ni Almanya’nın imzalamamış olması büyük tepki çekiyordu.

Yasa tasarısının kabulü ile birlikte yolsuzlukla daha fazla mücadele etme imkânı doğdu. Özellikle resmi kurum ve kuruluşlarda çalışanların makamlarını kötüye kullanmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Ekonomi dünyasında rüşvet ve yolsuzluğa karşı cezai uygulamaların daha sertleştirilmesi öngörülüyor.

İhalede yolsuzluk yapanların yanı sıra rüşvet alarak veya yolsuzluk yaparak iş sözleşmesine aykırı hareket edenler hakkında da cezai uygulamalar başlatılacak. Örneğin bir banka çalışanı şartları yerine getirmeyen bir müşteriye rüşvet karşılığında kredi başvurusunu onaylarsa bu yasa çerçevesinde cezai uygulamalara tabi tutulacak.