Mülteci akınını yavaşlatmak için sınır kontrollerine başlayan Almanya’yı bugün Avusturya ve diğer ülkeler de takip etti.

Brüksel’deki olağanüstü toplantı öncesinde açıklama yapan Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, Macaristan sınırında kontrollere en kısa zamanda başlayacaklarını söyledi.

Avusturya Başbakanı Werner Faymann ise gerekmesi halinde sınırda görevlendirilen polislere askerlerin de destek verebileceğini açıkladı.

Almanya’nın başlattığı sınır kontrolleri sebebiyle Avusturya sınırında araç kuyruğu oluştu. Alman hükümeti, sınırın mültecilere tamamen kapanmadığını fakat girişlerin kontrollü olarak sağlandığını duyurdu. Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, bu yıl ülkesine 1 milyon sığınmacının gelmesinin beklendiğini fakat diğer Avrupa ülkelerinin de ellerini taşına altına koymaları gerektiğini belirtti.

Slovakya da Macaristan ve Avusturya sınırlarında kontrol yapılması için 220 kişinin görevlendirildiğini açıkladı.

Schengen bölgesine üye ülkeler arasında normalde sınırdan geçenlere pasaport kontrolü yapılmıyor.

MACARİSTAN’A REKOR SAYIDA GÖÇMEN GİRİŞ YAPTI

Mülteci akınını durdurmak için sınıra duvar örmeye devam eden Macaristan’a kaçak yollarla giriş yapan göçmenlerin sayısında hafta sonu üst üste iki rekor kırıldı. Macar polisi Cumartesi günü 4 bin 330, Pazar günü ise 5 bin 808 kişinin sınırdan kaçak geçiş yaparken gözaltına alındığını duyurdu. Bugün ise gözaltına alınanların sayısı şimdiden 3 bini aştı.
Macaristan polisi bugünden itibaren sınırdaki kontrolleri artıracağını ve sınırdan geçmek isteyenlerin kimliklerini sorarak, üst araması ve araçlarda arama yapabileceğini duyurdu.

"KURUMSAL KRİZ KAPIDA"

Polonya'nın AB Bakanı Rafal Trzaskowski ise AB'nin göçmen kotası için üyelere dayatma yapması halinde kurumsal bir krizle karşı karşıya kalacağını söyledi. Trzaskowski, böyle önemli bir kararın tüm üyelerin rızasıyla alınması gerektiğini ifade etti.

Orta Avrupa ülkeleri kıtaya sığınan göçmenlerin bir kısmını mülteci olarak kabul etmeleri fikrine sıcak bakmıyor. Almanya ve Fransa gibi ülkeler ise mülteci yükünün büyük kısmını omuzlamayı kabul etmekle birlikte tüm AB üyelerinin de bu yükten pay almasını istiyor.

Bugün Brüksel'de toplanan içişleri bakanlarının bu konuda bir anlaşmaya varmaları beklenmiyor. Bu durumda AB Konseyi Başkanı Donald Tusk olağanüstü zirve için çağrıda bulunacak.