KOSGEB desteği ile düzenlenen yurtdışı iş gezisine katılan 16 işletme temsilcisi Belarus’taki fırsatları inceledi.
KOSGEB Başkanı Recep Biçer başkanlığındaki KOSGEB heyeti, KOBİ’ler arasındaki iş birliğinin geliştirilmesine yönelik oluşturulan bir iş heyeti ile birlikte Belarus Yurt Dışı İş Gezisi Programı’nı gerçekleştirdi. Biçer ve beraberindeki heyet, Belarus’ta Mogilev Serbest Bölgesi ve resmi makamları ile Minsk ve Bobrusyk’ta temaslarda bulunmak üzere Belarus’u ziyaret etti.
14-18 Mayıs 2016 tarihleri arasında, Minsk, Mogilev ve Bobruysk’a düzenlenen programda, Biçer’in başkanlığındaki resmi heyete 16 işletme temsilcisi de eşlik etti.
15 Mayıs Pazar günü Türkiye’nin Minsk’teki Büyükelçiliği tarafından verilen yemekte Belarus’un Türkiye Büyükelçisi Kezban Nilvana Darama, Büyükelçilik Müsteşarı Orkun Ersoy, Ticaret Müşaviri Fatih Turhan, Ticaret Müşavirliği Uzmanı Sedat Küçük ile KOSGEB heyeti ve İşletme temsilcileri bir araya geldi. Belarus Türkiye Büyükelçisi ve Ticaret Müşaviri tarafından katılımcılara bölgedeki iş imkanları ile ilgili bilgiler aktarıldı.
16 Mayıs Pazartesi günü Mogilev FEZ yetkilileri ve Mogilev Sanayi Odası Başkanı ile Mogilev Sanayi Odası’nda bir araya gelen heyete, Mogilev Sanayi Odası’nın sunumunun ardından bölgede faaliyet gösteren Türk yatırımcılarının başarılı projelerinin sunumu yapıldı ve her iki sanayi odası arasında protokole imza atıldı. İmza töreni sonrası programın ikili iş görüşmesinden ilki Sanayi Odası’nda gerçekleşirken eş zamanlı olarak resmi heyet de valilik binasında Mogilev Vali Yardımcısı Dmitry Haritonchyk, FEZ Mogilev Başkanı Andrey Yartsev ve diğer yetkililerle bir araya geldi. Programın devamında Mogilev Serbest Bölgesi yerinde tanıtılarak 4 Numaralı bölge yatırımcılara gösterildi ve bölgedeki bir Türk yatırımı olan Belemsa Şirketi’nin fabrikası gezildi.
Programın bir diğer ikili iş görüşmesi 17 Mayıs Salı günü Bobruysk’ta, Bobruysk Valisi ve KOSGEB Başkanı’nın yaptığı konuşmaları takiben Belaruslu işletme temsilcilerinin yaptıkları sunumun ardından gerçekleştirildi. Sunum yapan işletmeler arasında Belshina lastik fabrikası gibi on binden fazla çalışana sahip işletmeler de yer aldı.
Programın son gününde Belarus Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı’nı ziyaret eden heyete, Özelleştirme ve Yatırım Ajansı’nın yaptığı sunumda Belarus’ta yatırım fırsatları hakkında detaylı bilgiler aktarıldı.