Aydın’da 3 Aralık 2015 günü temeli atılan ASTİM kavşağına yapılan 15 Temmuz Demokrasi Kavşağı’nın açılışı törenle yapıldı. Açılışta konuşan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, iktidar milletvekillerini Aydın’daki hizmetleri engellemeye çalıştığını iddia ederken, zemin suyu yüksekliğine bağlı karşılaşılan sorundan dolayı yaşanan iki aylık gecikmeden dolayı da Aydın halkından özür diledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise, “Darbeye karşı oluşturulan irade birliği kirletilmeye başlandı. 45 günde bitiririz dedikleri OHAL’i 12 aya yükseltme düşüncesindeler. Türkiye’nin çekişmeye değil huzur ve güvene ihtiyacı var” dedi. Yapılan konuşmaların ardından dualarla gerçekleştirilen açılış sonrası daldı battı kavşaktan ilk geçişi Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu yaptı.
Kavşak üzerinde gerçekleştirilen açılış programına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, CHP Aydın Milletvekilleri Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Hüseyin Yıldız, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, oda başkanları, daire müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Konuşmasına 3 Aralık 2015’te temelini attıkları köprülü kavşağın inşaatı sırasında yaşanan zemin suyu yüksekliği sorunundan dolayı 2 aylık gecikme yaşandığını ve bu nedenle Aydın halkından özür dilediğini belirterek başlayan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, kavşak için bazıların ‘garabet’ ifadesi kullandığını belirterek “Bu kavşak garabet midir eser midir’ halkımız karar verecek” dedi. Kavşağın 1200 fore kazık ile inşa edildiğini de belirten başkan Çerçioğlu, “Bu hizmet için her şey söylediler. Çökeceğini söyleyen milletvekili de oldu. Çökeceğinden korkan milletvekili bu kavşaktan geçmesin. Onun için eski Nazilli yolunu da sonuna kadar asfaltlayacağız. Korkanlara alternatif yol olsun. Bir diğer muhterem milletvekili de kavşağa ihtiyaç olmadığını söylüyor. Adnan Menderes de Aydın-Denizli karayolu inşası sırasında 66 yıl önce aynı zihniyet ile karşılaşmış ve o zihniyet ‘Bu kadarına ne gerek var demişti’ bunlar 20 yıl sonrasına göremeyen siyasetçi kafasına sahip” diye konuştu.
Aydın’ın sandıkta ne kadar doğru karar verdiğinin göstergesinin bu yatırımlar olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Aydın’a merkezi hükümet tarafından 14 yıldır hiçbir hizmet yapılmadığını belirterek “Sosyal belediyecilik nasıl olur diyorsanız gelin Aydına bakın. Sayın Çerçioğlu, Aydın Ankara’dan zenginidir demişti. 14 yılda Aydın’da merkezi hükümet tarafından hangi hizmet yapıldı. Aydın’da halkı hizmet eden bu gücü daha da güçlendirmek için ikinci bir iktidara ihtiyaç var o da CHP’nin iktidara getirilmesidir” diyerek halktan destek istedi.
Konuşmasının önemli bir bölümünde iktidarı eleştiren Bülent Tezcan, “İktidara seslenerek siyasi hırs ve siyasi polemiklerle Aydın hakkının hizmet almasına engelleme çabasından vazgeçin. Aydına gelecek hizmetleri beraber arttıralım. Partizanlık adına hizmetlere engel olmayın. Darbeye karşı el ele vereceğiz de Aydın halkına hizmet ederken neden el ele vermiyorsunuz. Siyaset husumet yeri değildir olmamalıdır. Darbe girişiminin ardından kavşağın adı ‘Demokrasi kavşağı’ oldu. Çok güzel isim. Ancak, bu çeteyi daha önce çok söyledik. Mevcut çete ile işbirliğinde idiler. 15 Temmuzda araba duvara tosladı. Parlamentoda tepemize 8 ayrı bomba atılırken ben de oradaydım. Darbeye karşı oluşturulan irade birliği kirletilmeye başlandı. 45 günde bitiririz dedikleri OHAL’i 12 aya yükseltme düşüncesindeler. Türkiye’nin çekişmeye değil huzur ve güvene ihtiyacı var” dedi.
“Neden Aydın’ın Doğu’nu cezalandırıyorsunuz”
Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak 24 saat çalışmaya devam edeceklerini ve il genelinde her yere hizmet götüreceklerini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Eski Aydın-Nazilli yolunun geri kalan kısmı da asfaltlanacak. Bunun yanında ASTİM ile ilgili projelerimiz var. Burası şu anda 5 bin kişinin istihdam edildiği ASTİM’in de geçiş noktası. ASTİM 2 kat büyüyecek ve çalışan sayısı 10 bin kişiye yükselecek. Benim belediye bakanlığımda kimse aç açık kalmaz. Hiç kimse aç yatağa girmez, hiç bir çocuk soğuktan üşümez. Aydın’ın CHP’li Büyükşehir Belediyesi en iyi sosyal belediyeciliği yapar” diyerek 15 Temmuz darbe girişimin ardından ismi 15 Temmuz Demokrasi Kavşağı olan daldı batılı kavşağın hayırlı olmasını diledi. Başkan Çerçioğlu ayrıca terörü lanetleyip şehitlere de rahmet ve minnetle andığını belirtti.
Daha sonra konuşan CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, AK parti iktidarını eleştirip Hükümetin Aydın’a 14 yıldır hiçbir yatırım yapmadığını belirterek “İktidar 14 yıldır 7 km’lik çevre yolunu yapamadı. 14 yıldır bu iktidar Aydın’a bir çivi çakmadı. Şehrin içinden geçen ağıt tonajlı kamyonların evlere konutlara zararı var. Aydın’ın 496 köyü var. Büyükşehir hepsine hizmet götürüyor. Ancak hizmetleri engellemek için İktidar CHP’li belediyeleri rahat bırakmıyor. Müfettişlerin biri gelip diğeri gidiyor. Artık CHP’li belediyelerde müfettiş odaları var” diye konuştu.
“Başarısızlıklarını FETÖ’nün üzerine atacaklar”
CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’da konuşmasında iktidarı eleştirip FETÖ örgütüne değinirken, “Kavşak çalışmaları sırasında zeminden su çıkınca hizmetin gecikmesine sevinenler senaryodan balık tutmaya kalktılar. Kendilerinin 14 yıldır 7 kilometrelik çevre yolunu yapamadıklarını bakmadılar. Şimdi tüm yapamadıklarını başaramadıkları işler için cevapları da hazı. FETÖ’den olmadı diyecekler. 14 yıldır bunlarla koyun koyuna yatıyordunuz. Eğer bakmak görmek istiyorlarsa milletvekillerini bakacaklar. AKP’yi kazıdın mı FETÖ çıkar, FETÖ’yü kazıdın mı AKP çıkar” ifadelerine yer verdi.
Yapılan konuşmaların ardından kavşağın açılış kurdelesi dualarla kesilerek yol ulaşıma açıldı. İlk geçişi yapan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çeriçoğlu yolun hayırlı olmasını ve kazasız belasız kullanılmasını diledi.