Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Karlsruhe'de düzenlenen Gençlik Şöleni'nde yaptığı konuşmada STK’ların logolarının kendilerine sorulmadan kullanıldığı ortaya çıktı. Skandal gelişmeyle ilgili açıklama yapan STK’lar, müsaade alınmadan logolarının kullanılmasıyla siyasi taraf gibi gösterilmelerine tepki gösterdi. Öte yandan AKP’nin Avrupalı Türklerin cep telefonlarına seçim mesajları göndermesi tartışma başlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurt dışındaki Türklerin 8 Mayıs’tan itibaren genel seçimler için oyunu kullanmaya başlamasıyla birlikte hafta sonu Almanya ve Belçika’da mitingler düzenledi. Erdoğan’ın 10 Mayıs Pazar günü Karlsruhe ve Belçika mitinglerinde, DİTİB, Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) ve İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) gibi sivil toplum kuruluşlarının (STK) logolarının, bu kuruluşların onayı olmadan kullanıldığı ortaya çıktı. STK’lar, logolarının haber verilmeden kullanılmasına ve siyasi taraf gibi gösterilmelerine tepki gösterdi.

LOGOMUZ KONUSUNDA BİZE BİR ŞEY SORULMADI; CİDDİ RAHATSIZIZ

Erdoğan’ın Karlsruhe programında konuştuğu sahnenin arkasındaki panolarda, Almanya’daki büyük STK’ların logoları yeraldı. ATİB Genel Sekreteri Oğuzhan Erkmen, logolarının kullanıldığından şimdi haberleri olduğunu aktardı. 'ATİB logosunun kullanılması için sizden izin alındı mı?' sorusuna Erkmen, “Bize bununla ilgili her hangi bir şey gelmedi. Cumhurbaşkanının katıldığı programla ilgili organizelerin daha titizlikle yapılması gerekiyor. Cumhurbaşkanının konuşacağı platformda kullanacağınız logoların sahiplerini en azından, nezaketen de olsa arayıp, ‘buradaki programda sizin logonuzu da kullanmak istiyoruz, bir sakıncası var mı’ diye sorulması gerekirdi. Sonuçta biz bir sivil kitle kuruluşuyuz” şeklinde cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’ye yakınlığıyla öne çıktığının altını çizen Oğuzhan Erkmen, “Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanı’ndan ziyade bir AK Parti Genel Başkanı gibi konuşuyor. Haliyle akıllara da ‘acaba bu sivil kitle kuruluşu da AKP taraftarı mı?’ şeklinde bir soruyu getiriyor. Bu bizim en son isteyeceğimiz bir durum. Çünkü ATİB’in ilke ve söylemlerine baktığımızda hiç bir siyasi kuruluşa, hiç bir partiye bağımlılığı olmayan, Avrupa’daki Türklerin meseleleriyle hemhal olmuş bir teşkilat olarak bahsediyoruz. Ama logomuz oralarda kullanıldığı zaman ‘bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu’ der vatandaş.” dedi. Seçim döneminde olunduğunu hatırlatan Erkmen, “Cumhurbaşkanı’nın seçim arifesinde gelmesi ‘acaba seçim mitingleri gibi bir hava mı estiriyor?’ şeklinde bir soruyu getiriyor. Biz, seçim arifesinde yapıldığı için logomuzun bize sorulmadan kullanılmasından ciddi rahatsızlık duyarız” diye konuştu.

DİTİB: LOGOMUZUN SORULMADAN KULLANILMASI NAZİK OLMADI

DİTİB Dış İlişkiler Müdürü Dr. Zekeriya Altuğ da, DİTİB logosunun müsaade alınmadan kullanıldığını söyledi. Dr. Altuğ, “DİTİB Genel Merkezimize bir talep başvurusu olmamış. Eyalet Birliği’ne, derneklerimizden talepte bulunulduğunu da şu ana kadar tespit edemedik. Yani logo sorulmadan konulmuş. Nazik olmadı. Logolar kuruluşlar için önemlidir. Ancak gönül bağı olan insanımız var. Önemli bir misafir ağırladıktan sonra böyle bir polemiği uygun görmeyerek bununla ilgili itirazlarımızı dile getirmeyi uygun görmedik. Logoların ilgili kuruluşlara önceden sorulup kullanılması daha doğru bir davranış olurdu.” dedi.

Cami önlerinden seçim otobüsleri kaldırılması konusundaki tavırları sorulan Dr. Altuğ, “İbadet mekânlarında siyasi konuşma veya reklamı uygun görmüyoruz. Cemaatlerimiz seçime gitmek için ortak arabalarla kendileri organize olabiliyor. Derneklerimizin otobüs kaldırmak gibi bir uygulaması olmaz. Ama cemaatimiz organize olursa kendi faaliyetleri olur. Onun haricinde, siyasi bir faaliyete cami önlerinden otobüs kaldırmamaya hassasiyet gösteriyoruz.” açıklamasında bulundu.

Öte yandan İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) yetkilileri de sosyal medyadaki paylaşımlarıyla, mitingde IGMG logosunun kullanılmasına razı olmadıkları mesajı verdi. IGMG Genel Sekreteri Bekir Altaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Sn. Cumhurbaşkanımızın ziyareti memnuniyet verici. Fakat bu ziyarette dini cemaatlerin araçsallaştırılmaması elbette daha şık olurdu.” ifadelerini kullandı. Yetkililerin gün boyunca toplantı halinde olduğu öğrenilen IGMG’den başka bir açıklama yapılmadı.

AKP’DEN CEP TELEFONLARINA SEÇİM PROPAGANDA MESAJLARI

Diğer yandan Almanya’daki çok sayıda Türk, cep telefonlarına seçim mesajı gönderildiğinden şikâyetçi. Konuyu paylaşan bir vatandaş, “Bana ve Almanya’daki 10 binlerce Türk’e AKP seçim propaganda mesajı geldi.... Numaralara nasıl ulaştıkları belli değil! Kimi konsolosluk diyor, kimi telefon şebekelerinde çalışan Türkler kopyalamış diyor. Almanya’da tüketicinin izni olmadan kısa mesaj yollamak suçtur. 50 bin euro cezası var. Alman makamlarına ve tüketici haklarına şikâyet masajları attık.” dedi.

Yurt dışındaki Türklerin seçimlere ilgisinin beklenenin altında olması, partileri harekete geçirdi. Seçmenlerin sandığa götürülmesi için özel araç ve otobüs seferleri düzenleyen partililerin, bu seferlere ilgiyi arttırmak için ise sosyal medya üzerinden vatandaşa mesajlar yolladıkları bildiriliyor.