1915-2010 arası çekilmiş 400 filmdeki 126 kurgusal psikopat karakter arasında een gerçekçi olanına ulaşmak için yapılan araştırmanın sonucuna çok şaşıracaksınız. 

Norman Bates senin tüylerini ürpertebilir ve ete susamış Hannibal Lecter tenini karıncalandırabilir. Ama bir grup psikiyatriste göre, bu adamlar, Hollywood'un en gerçekçi psikopatları değillerdir. Hatta, hiç psikopat bile olmayabilirler.

Kabaca tanımlayacak olursak, psikopatlar, merhametsizliğin ve şiddetin değişiklik gösteren bir kombinasyonudur. En uç noktadaki psikopatlar, bizlerin dişlerimizi fırçalarken hissettiğimiz bir duygu gibi duyguyla kurbanlarını yaralarlar, pişmanlık duymadan öldürürler. Bu "klasik" ya da "idiyopatik" psikopatlık diye bilinmektedir ama bazen bu bozukluk daha gizli olabilir, ille de şiddete yanaşmayandüzgün konuşan manipulatif kimseler gibi.

2014 yılında, Belçikalı Psikiyatri Profesörü Samuel Leistedt hangi film karakterlerinin bu özellikler ile en iyi özdeşleştiğini bulup ortaya çıkarmak istedi. Herhangi bir film tutkunun yapacağı gibi, arkadaşlarından 10'unu 3 yıl boyunca 400 film izlemek için yardıma çağırdı. Filmler, neredeyse bir asır boyunca, 1915'ten 2010'a kadar yayılmıştı. Ekip bütün filmleri izlemeyi bitirdiğinde, ellerinde 105'inin erkek olduğu 126 psikopat karakter mevcuttu.

Sonuçlandırdıkları analiz şudur:

En Gerçekçi Psikopatlar

Anton Chigurh, İhtiyarlara Yer Yok/No Country for Old Men :Javier Bardem'in "İhtiyarlara Yer Yok" filmindeki karakteri, Leistedt ve meslektaşları tarafından klasik psikopat olarak tanımlanmıştır. Cinayeti olağanüstü normal bir şeymiş gibi karşılamış ve hiç irkilmeden onunla özdeşleşmiş olan tabancasını boşaltırken mükemmel derecede mutlu hissetmiştir. Leistedt söyle yazmıştır: O, herhangi bir duyguya ya da hümaniteye karşı fiilen dayanıklıdır ve bunlara karşı koymaktadır."

Hans Beckert, Bir Şehir Katilini Arıyor: 1931 Alman filmi olan M'deki Peter Lorre'nin çocuk katili karakteri, Leistedt'in ve meslektaşlarının gözlemlediği gibi, şu an bir çocuk predatörüne ait olduğu düşünülen özelliklerle somutlaşmıştır. Onların yazdığına göre "Lorre, ritüel bir şekilde çocukları katletme dürtüsüyle yanan dış görünüşte sıradan bir adam olarak görünen Beckert'i canlandırmaktadır". Çoğunluğun genelde sosyopat olarak nitelendireceği bu karaktere büyük olasılıkla Psödopsikopat tanısı konulacaktır. Karakterin vahşiliği, psikozu belirtmektedir.

Henry Lee Lucas, Henry: Bir Seri Katilin Portresi/Henry: Portrait of a Serial Killer : Kaba bir tabirle, ülke genelinde işlediği yüzlerce cinayeti itiraf eden Texas'lı bir adam olan Henry Lee Lucas'ın gerçek hikayesine dayalı 1990 yılının filminde dehşet veren seri katilin kararsız hayatı kronolojik bir şekilde anlatılmaktadır. Leistedt, karakterin, ileriyi planlama beceriksizliğininin, karakterin çok çalkantılı olan özel hayatı ve kötü aile ilişkileriyle bağlantılı olduğunu ve bunun, onu ders kitaplarında işlenen bir idiyopatik psikopat yaptığını savunmaktadır.

Gerçeklikle Bağdaşmayanlar

Patrick Bateman (Amerikan Sapığı/American Psycho), Gordon Gekko (Borsa/Wall Street), Norman Bates (Sapık/Psycho) ve Hannibal Lecter(Kuzuların Sessizliği/Silence of the Lambs) 'in aralarında yer aldığı çoğu ikonik psikopatlar ilginç veya korkutucu olabilir ama Leistedt ve ekibi bu karakterlerin özelliklerinin psikopat kalıbına pek uymadığını ileri sürmektedir. 

Mesela, Norman Bates, psikopattan ziyade daha çok sanrısal veya psikotik gibi gözükmektedir. O, fantezi lütfundadır, gerçek dünya suçuna dahil olmamıştır.

"Bizim özel olarak ilgilendiğimiz konuda, görülüyor ki, gerçek bir klinik evrime rağmen, sinemadaki psikopatlık kurgusal kalmaktadır." diye makale yazarları belirtmiştir. "Popüler kurgulardaki psikopat canilerin çoğu, uluslarası ve evrensel öcü olarak tanımlanan "kötü adam arketipleri"ni hemen hemen yansıtmaktadır."

Bir başka deyişle, aslında psikopatik karakterlerin az bir kısmı bir tanıyı haketmektedir. Geri kalanları, basitçe bizim çok-doğru-olmayan stereotipimize uymaktadır. 

iyy

Sinema tarihinin en psikopat karakteri 'Anton Chigurh'

Psikanalistlere göre sinema tarihinin en psikopat karakteri 'No Country For Old Men' (İhtiyarlara Yer Yok) filmindeki 'Anton Chigurh' oldu.

Milliyet'in haberine göre Belçikalı psikiyatrist Samuel Leistedt ve arkadaşları, sinema dünyasında çekilen yüzlerce filmde en psikopat film karakteri bulmak için 3 yıl boyunca 400 film inceledi.

1915-2010 arasındaki filmleri mercek altına alan ekip, 126 psikopat karaktere ulaştı. Araştırmacılar, 'İhtiyarlara Yer Yok' filmindeki 'Anton Chigurh' karakterinin beyazperdede yer bulan en psikopat insan olduğuna karar kıldı.

21 kadın karakter içinde birincilik koltuğuna oturan isim, 'Basic Instinct' (Temel İçgüdü) filmindeki 'Catherine Tramell' karakteri oldu.