Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, İran şirketlerini ülkesine yatırım yapmaya davet etti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Aşkabat ziyareti kapsamında Türkmenistan-İran İş Forumu düzenlendi. Foruma katılan Türkmen Devlet Başkanı Berdimuhamedov, İran şirketlerini ülkesinde enerji sektörüne yatırım yapmaya davet etti. Enerji kaynaklarını çeşitli yollarla dünya piyasasına ulaştırma çabası içerisinde olduklarını söyleyen Berdimuhamedov, son yıllarda Türkmenistan'dan İran'a yeni bir doğalgaz boru hattının çekildiğini, Çin'e doğru 3 hattın yapımının tamamlandığını kaydetti. Gelecekte Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı, Trans-Hazar boru hattı gibi mega projeleri hayata geçirmek istediklerini söyleyen Berdimuhamedov, İran şirketlerini ve finans kuruluşlarını bu projelere yatırım yapmaya davet etti.
Doğalgaz ve kimya sanayisine büyük yatırım yapmayı hedeflediklerini söyleyen Türkmen lider, gelecekte doğalgazdan sıvı yakıt üretim tesisi, sentetik petrol üretim tesisi inşa etmeyi planladıklarını ifade ederek, bu projelerde de yabancı şirketler ile çalışmak istediklerini belirtti.

İki ülke arasında 17 işbirliği anlaşmasına imza atıldı ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde ticaret hacminin 60 milyar dolara çıkartılması hedefi belirlendi.

TÜRKMENİSTAN'DAN DAHA FAZLA DOĞALGAZ ALMAYA HAZIRIZ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise petrol ve doğalgaz sektöründeki işbirliğinin daha önemli bir boyuta taşındığını kaydetti. Türkmenistan'dan daha fazla doğalgaz ve elektrik almaya hazır olduklarını söyleyen Ruhani, aynı zamanda Türkmen enerji kaynaklarının İran üzerinden uluslararası pazarlara ulaşması için istikrarlı bir transit güzergahı olmaya da hazır olduklarını ifade etti.

Ruhani, Türkmenistan ile enerji başta olmak üzere; ulaştırma, sağlık, eğitim, yüksek teknoloji gibi bütün alanlarda işbirliği yapmak istediklerini ve mevcut işbirliğini üst düzeylere taşıma gayreti içerisinde olacaklarını belirtti. Ruhani, bu nedenle önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkmenistan'la dış ticaret hacminin 60 milyar dolar seviyesine ulaştırmayı hedef koyduklarını da sözlerine ekledi.