Konya’da bir avukatın iddiası üzerine makul şüphe kapsamında 3 avukat ve 1 sekreterin gözaltına alınmasına tepki gösteren CHP Konya milletvekili adayı avukat Turgay Bilge, operasyonlarla toplum kutuplaştırıldığını söyledi.

Bilge, bir grup avukatla Konya Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Avukatlara yönelik yapılan operasyonun hukuki olmadığını vurgulayan Bilge, toplumun kararlı bir şekilde kutuplaştırıldığını söyledi. Bir avukatın iddiaları üzerine operasyonun yapılmasını ise "Sürece su taşıyan muhbir avukatlara bunu yakıştıramıyorum." dedi.

'TOPLUM KARARLI BİR ŞEKİLDE KUTUPLAŞTIRILIYOR'

CHP 3. sıra Konya milletvekili adayı avukat Turgay Bilge, dün Konya’da avukatlara yönelik yapılan algı operasyonuna tepki göstererek, bir grup avukatla birlikte Konya Adliyesi önünde açıklama yaptı. Türkiye’nin geldiği noktada hiç kimsenin hukuk güvenliğinin kalmadığını aktaran Bilge şunları söyledi: "Bir gün bakıyoruz hakimler tutuklanıyor, ertesi gün savcılar ve avukatlar. Bunların tutuklanma gerekçelerine baktığımızda toplumun kutuplaştırılmasına son derece kararlı bir şekilde devam edildiğini ve tutuklamaların aynı anda, aynı şekilde bir baskı aracı olarak kullanılmaya devam edildiğini görüyoruz. Ne yazık ki avukat dahi olsak şu anda ülkemizde hiçbirimizin hukuk güvenliğimizin olmadığına inanıyoruz. Dilerim ki meslektaşımızın hakkında tutukluluk kararı verilmeden çıkacak ve adil bir şekilde yargılanacaktır. Ancak hiçbirimizin Türkiye’nin geldiği noktada adil bir yargılama yapılacağına dair güvencesi de kalmamıştır. Bugünkü hukuksuzluklar, hukukun bir gün herkese lazım olacağını göz ardı edenlerin, ülkeyi bu hala getirmelerinin sonucunda yaşadığımız bir kaostur. Bugün, ülkede hukuktan, hoşgörüden, adaletten, tarafsız bir yargıdan bahsedemiyorsak bunun sorumluları bir gün ülkeyi bu hale getirdiklerinden dolayı pişmanlık duyacaklar. Ama belki o gün çok geç olacak."

‘MAKUL ŞÜPHE ADI ALTINDA MESLEKTAŞLARIMIZ İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR'

Avukatlara yönelik yapılan operasyonda, büyük usulsüzlükler ve hukuksuzluklar olduğunu aktaran CHP Konya milletvekili adayı Bilge, makul şüpheden yararlanılarak avukatların itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını vurguladı. Bilge, şunları söyledi: "Şu anda iktidar partisi dışında, Meclis'teki bütün siyasal partilerin bu yasanın bizi bir felakete götüreceğini, hukuk cinayetine götüreceği konusunda dikkat çektiğimiz 'makul şüphe’den yararlanılarak meslektaşımız itibarsızlaştırılarak evinden alınıyor. Oradaki uygulamalar son derece hukuka aykırı biçimde yürütülüyor ve arkasından hakim kararı ulaşıyor."

'KONYA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NIN YÖNERGESİ ÇİĞNENDİ'

CHP’li Bilge, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın geçen ay çıkardığı yönergeye göre, bir avukatın yalnızca Cumhuriyet Başsavcılığı nezaretinde ifadesinin alınabileceğini, ancak avukatların Emniyet Organize Şube’de ifadelerinin alındığına dikkat çekti.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın geçtiğimiz ay yayınladığı yönergede "Avukatlar ve noterlerin şahsi suçlarında dahi şüpheli sıfatı ile ifadeleri bizzat Cumhuriyet Başsavcıları tarafından alınacaktır" ifadelerinin yer aldığını ancak bunun ihlal edildiğini anlatarak, "Tüm bunlar keyfiliğin nereye geldiğini gösteriyor." dedi.

'SÜRECE SU TAŞIYAN MUHBİR MESLEKTAŞLARIMA YAKIŞTIRAMADIM'

CHP Konya milletvekili adayı Bilge, avukatlara yapılan operasyonun, bir avukatın iddiaları üzerine yapıldığının hatırlatılması üzerine, "Sürece su taşıyan ve muhbirlik yapan meslektaşlarıma yakıştıramıyorum." ifadesini kullandı.

Bilge, bir avukatın iddiasına dayanarak yapılan operasyonu, "Bu, sürece kendince su taşıyan kişilerin kendilerini bağlar. Ben bu tür bir davranışı ne vatandaşlığa ne meslektaşlığa ve daha önce birbirimizin muhbiri olmaya çağıranlara uymayı bir hukukçuya yakıştırmam." sözleriyle değerlendirdi.

Adli sürecin, bu kadar basit uygulamalarla yönlendirilemeyeceğini aktaran Bilge, "Mutlaka bunun ardında kendilerince bu işi yapanların, bu süreci başlatanların bir gerekçeleri vardır. Umarım ki bu gerekçe siyasi olmaktan çok hukukidir. Ama bu sürece kendince su taşıyan kişilerin kendilerini bağlar. Ben bu tür bir davranışı ne vatandaşlığa ne meslektaşlığa ve daha önce birbirimizin muhbiri olmaya çağıranlara uymayı bir hukukçuya yakıştırmam. Türkiye’de oldu. Dediler ki ‘komşunuzu ihbar edin’. Geldiğimiz nokta budur. Bizler, hoşgörü toplumu olmakla, Konya’nın ve Mevlana’nın torunları olmakla övünürüz. Sorarım, bir hukukçu, meslektaşına güvenemezse, yargıya güvenemezse vatandaş ne yapsın? Demokrasiden nasıl söz edeceğiz?" ifadelerini kullandı.