Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, 1000’den fazla Rusya vatandaşının terör örgütü IŞİD için savaştığını söyledi.

Kommersant’a konuşan Patruşev, “Orta Asya, Batı Avrupa ve ABD’den binlerce insan var. Rusya’dan katılanların sayısının 1000’in üzerinde olduğunu düşünüyorum..” dedi.

Orta Asya’dan katılanların sayısının giderek arttığını, onların çoğunun Suriye’de savaştığını ifade eden Patruşev, “Onlar evlerine dönünce çok tehlikeli olacak.” uyarısında bulundu.

IŞİD terör örgütü ile ilgili yaşananların ne zaman sonlanacağı ile ilgili soruya yanıt veren Patruşev, “Burada çifte standart var. Suriye lideri Beşşar Esed’le savaştığında ABD onları destekliyor. Bir taraftan da bombalıyor. Onlar bu oyunu sonlandırmadan genel durum sona ermez…” değerlendirmesinde bulundu.

IŞİD’in Rusya ve komşuları için de büyük tehdit oluşturduğunu savunan Patruşev, “Esed koltuğundan alınırsa, tüm bölge IŞİD’in kontrolüne geçer… Terörle mücadele koalisyonu silahlı çatışmaları bağımsız ülkelerin içişlerine karışmak için kullanıyor.” eleştirisi getirdi.

Rusya’nın Esed’i meşru Cumhurbaşkanı olarak gördüğünü, ABD’nin ise şeytan olarak tanımladığını ve görevden ayrılmasını istediğini belirten Patruşev, “ABD, Suriye muhalefetini destekliyor. Teröristler Esed’e karşı savaştığında göz yumuluyor. Irak’ta olduğu gibi ABD çıkarlarına zarar verirse sorun başlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.