Myanmar ve Bangladeş'ten kaçan 8 binden fazla aralarında Rohingya Müslümanlarınında bulunduğu göçmenler, Güneydoğu Asya sularında bir insanlık dramı yaşıyor. Bu hafta bitkin bir halde bulunmuş 2 bin 500'e göçmen, Endonezya'da geçici kamplarda ve Malezya'da ise spor salonlarında tutuluyor. Bugün 800 göçmenin Endonezya'ya kabul edildiği, binlercesinin ise Güneydoğu Asya sularında açlık ve hastalık tehdidiyle karşı karşıya kaldığı belirtiliyor. Göçmenler, helikopterlerle atılan gıda ve yardım malzemelerini alabilmek için denize atlayarak adeta birbirleriyle yarışıyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamaya göre bu yılın ilk üç ayında Bangladeş'ten ve Myanmar'dan kaçan Rohingya Müslümanlarının da içinde bulunduğu göçmelerin sayısının 25 bini buldu. Toplam 8 bini bulan göçmen bu hafta Tayland, Endenozya ve Malezya sularında, bu ülkelere girebilmek için bekliyor. Dün Tayland, içinde 300 kişinin bulunduğu geminin ülkeye girişine izin vermedi.

"ÜLKENİZDE SAVAŞ YOK, GERİ DÖNÜN"

Göçmenlerin bulunuduğu gemilerin dün itibariyle Malezya'nın kuzeyindeki Penang ve Langkawi adalarında durdurulduğu belirtildi. Malezya'nın toplam 600 göçmeni taşıyan iki gemiyi geri gönderdiği bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili yaptığı açıklamada, bölgede birçok göçmenin Güneydoğu Asya sularında gemilerde mahsur kaldığını aktardı.

Malezya Yardımcısı İçişleri Bakan Yardımcısı Wan Junaidi Tuanku Jaafar ise yaptığı açıklamada, ülkeye gelip sığınmak isteyen göçmenlere yönelik "Onların ülkesi savaşta değil. Gelen gemilere sinyal göndererek ülkelerine geri dönmelerini istiyoruz." ifadelerini kullanarak mültecileri kabul etmediklerini aktardı.

BM Mülteci Dairesi ve insan hakları örgütleri ise içinde çocuk ve kadınların da bulunduğu binlerce insanın denizde gemilerde mahsur kalmasına şiddetle tepki gösteriyor. Haftalar boyunca denizde gemilerde mahsur kalan yolculardan bazılarının öldüğü ve denize atıldığı bildirilirken sağ kalanların ise hastalık ve açlıktan dolayı hayatını kaybedeceğine dikkat çekiliyor. Bölgedeki hükümetlerin acilen arama kurtarma çalışmalarına başlamaları ve göçmenlerin gelişinin koordineli bir şekilde yürütülmesi gerektiği hakkında uyarıda bulunuluyor.

TAYLAND'DA 300 KİŞİ TAŞIYAN GEMİ ÜLKEYE ALINMIYOR

Özellikle son birkaç gün içinde gemilerdeki birçok yolcunun hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Tayland'ın güneyindeki Koh Lipe adasında birkaç kilometre ötede bekleyen gemilerde açlık ve hastalıktan dolayı oldukça zayıflamış göçmenlerin olduğu ifade ediliyor. Tayland sularında gemide 300 kişi olduklarını aktaran göçmenler, iki aydır denizde olduklarını, Malezya veya Endonezya'ya gitmek istediklerini belirtiyor.

Tayland sularında, birçok göçmenin gemilerde beklediği ve ülkeye alınmadığı belirtiliyor. Tayland polisinden yapılan açıklamada ise "Göçmenlerin ülkeye girişi reddedildi. İnsan hakları yükümlülüklerine uygun olarak yemek, su kendilerine verildi" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, Tayland'ın 29 Mayıs'ta bölgedeki ülkeleri göçmenler ile ilgili konuları müzakere etmek üzere toplantıya çağırdığı bildirildi.

3 AYDA GÖÇMENLERİN SAYISI, 25 BİNİ BULDU

Myanmar ve Bangladeş'ten kaçan 8 binden fazla Rohingya Müslümanı ve göçmen, Güneydoğu Asya sularında bir insanlık dramı yaşıyor. Bu hafta bitkin bir halde bulunmuş 2 bin 500 yüze yakın birçoğunun Rohingya Müslümanı olduğu göçmenler, Endonezya'da geçici kamplarda ve Malezya'da ise spor salonlarında tutuluyordu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamaya göre bu yılın ilk üç ayında Bangladeş'ten ve Myanmar'dan kaçan Rohingya Müslümanlarının da içinde bulunduğu göçmelerin sayısının 25 bini buldu.

TAYLAND'DA 300 KİŞİ TAŞIYAN GÖÇMEN GEMİSİ ÜLKEYE ALINMIYOR

Özellikle son birkaç gün içinde gemilerdeki birçok yolcunun hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Tayland'ın güneyindeki Koh Lipe adasında birkaç kilometre ötede bekleyen gemilerde zayıf olduğu belirtilen onlarca göçmenin görülebildiği ifade ediliyor. Tayland sularında gemide 300 kişi olduklarını aktaran göçmenler, iki aydır denizde olduklarını, Malezya veya Endonezya'ya gitmek istediklerini belirtiyor.

Tayland sularında ise birçok göçmen gemilerde beklediği ve ülkeye alınmadığı belirtiliyor. Tayland polisinden yapılan açıklamada ise "Göçmenlerin ülkeye girişi reddedildi. İnsan hakları yükümlülüklerine uygun olarak yemek, su kendilerine verildi" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, Tayland'ın 29 Mayıs'ta bölgedeki ülkeleri göçmenler ile ilgili konuları müzakere etmek üzere toplantıya çağırdığı bildirildi.

BİNLERCE GÖÇMEN ENDONEZYA'DA GEÇİCİ KAMPLARDA

Öte yandan, yaklaşık 600 Bangladeşli ve Rohingya göçmenin, Endonezya'nın özel bölgesi Açe'nin kuzeyinde bulunan Kuala Cangkoi köyünde geçici kamplarda yaşadığı ifade ediliyor.

Endonezya arama kurtarma yetkililerinden yapılan açıklamada, bugün Myanmar ve Bangladeş'ten gelen 794 göçmenin Endonezya'nın özel bölgesi Açe'nin doğusundaki kıyıya getirildiği ifade edildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamada, 2014'e göre iki kat artan oranla bu yılın ilk üç ayında Bangladeş'ten ve Myanmar'dan gelen Rohingya Müslümanlarının da içinde bulunduğu göçmelerin sayısının 25 bin olduğunun tahmin ediliyor.

Myanmar'dan kaçan ve Bangladeş'te yaşamak zorunda bırakılan Rohingyalı Müslümanlar, insan tacirleri tarafından Tayland, Endonezya ve Malezya’ya deniz yolu ile götürülüyor. Ancak, Birleşmiş Milletler'in isteğine rağmen Güneydoğu Asya'ya gemilerle gelen binlerce göçmeni bölgedeki hükümetler ülkelerine girmelerine izin vermiyor. Tayland devleti, mültecilerin ülkelerine girişlerini engellediği için göçmenlerin birçoğu Malezya ve Endonezya’nın yolunu tutuyor.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad el Hüseyin ise yaptığı açıklamada, Myanmar hükümeti, Rohingya nüfusa karşı izlediği ayrımcılığı sonlandırana ve söz konusu insanlara eşit vatandaşlık hakları verene kadar göçlerin devam edeceği uyarısında bulundu.

Rohingya Müslümanları, Myanmar'ın Arakan eyaletinde yaşayan ve mülteci olarak da Malezya ve Bangladeş'te görülen Müslüman topluluğu olarak biliniyor. Myanmar’da gördükleri eziyet ve Budist halkının 'etnik temizlik' saldırılarına maruz kaldıkları için Bangladeş’e sığınan bu göçmenleri Birleşmiş Milletler (BM) dünyada en çok eziyet gören topluluklardan biri olarak belirtiyor.