Geçmiş dönemleri anlatan birçok sinema ve dizi filmin kostümleri bit pazarından sağlanıyor. İstiklal Caddesi’ndeki Suriye Pasajı’nın içinde bulunan By Retro isimli dükkan, ikinci el kostüm ve aksesuarlarla birçok dizi ve filme hizmet veriyor. Dükkanda bit pazarlarından toplanan ve yeniden değerlendirilen 30 bine yakın kıyafet, birçok dizi setinin gardırobunu süslüyor.

Dükkanın sahibi Hakan Vardar, bu kıyafetleri Avupa’nın çeşitli şehirlerinden, yardım kuruluşlarından ve İstanbul’un bit pazarlarından temin ediyor. İş yerinde ayrıca eski çantalar, ayakkabılar ve binlerce eski obje bulunuyor. Birçok ünlünün de uğrak yeri olan iş yerindeki ikinci el kıyafetler özel gün ve geceler içinde kiralanabiliyor.

Ünlü halk ozanı Neşet Ertaş’ın tavsiyesi üzerine 30 yıl önce iş yerini açtığını söyleyen Hakan Vardar, "Böyle bir yer açmak rahmetli Neşet Ertaş’ın fikriydi. Kurucumuz Neşet Ertaş ve Tuncer Kurtiz’dir. Neşet Ertaş Almanya’da kaldığında hep ikinci el giyindi. Bunun yurt dışında bir kültür olduğunu Türkiye’de de iyi yerlere geleceğini bana daima bahsederdi. Onun sayesinde burayı kurduk ve buralara kadar geldik." diye konuşuyor.

'DÖNEM DİZİLERİN KOSTÜMLERİ BİZDEN'

Birçok dönem dizisine kıyafet verdiklerini anlatan Vardar, "Bizde 16-18’inci yüzyıl, 1920’li yılların başından Atatürk’ün ilk cumhuriyet balosunda kullanılan kıyafetlerden günümüze kadar olan kıyafetlerin hepsi mevcut. Dediğim gibi bizde dönem kıyafetleri bunun dışında antika objeler, aksesuarlar, şapkalar, gözlükler, ayakkabılar aklınıza gelebilecek hemen hemen her şey burada mevcut. Bugün izlediğiniz Karadayı, Kiraz Mevsimi ve Poyraz Karayel gibi diziler, Mahsum Kırmızıgül’ün Mucize, Cem Yılmaz’ın Pek Yakında ve vizyondaki bütün filimler ve komedi programları, BKM, devlet tiyatroları her tarafa kıyafet veriyoruz. Yaklaşık 30 bin kıyafetimiz devamlı kiraya gidip geliyor." ifadelerini kullanıyor.

'AVRUPA İKİNCİ EL ELBİSE MODA'

Yurt dışında Vintage kıyafetlerin özellikle Avrupa'da moda olduğunu aktaran Vardar, "Moda her yüz yılda bir kendini tekrar ediyor. Zaten Retro Vintace akımı gibi bu bir kültür. Geçmiş yıllardaki kullanılan ipliklerdeki kumaşlar tamamen organik olduğu için vücut daha rahat nefes alıyor. Şimdi günümüzdeki kıyafetlerin hepsi sentetik olduğu için vücuda da zararlı. Tabir bir moda okulu çünkü dünyaca ünlü birçok firma bizden kıyafet alıp bu modelleri seri ürüne geçiriyorlar." şeklinde konuşuyor.

'NEŞET ERTAŞ VE TUNCER KURTİZ YILLARCA BİZDEN GİYİNDİ'

"Cem Yılmaz’ın reklamlarından tutun Tarkan’a kadar ve bunun dışında birçok ünlü gelip normal hayatta giyeceği kıyafetleri alıyor." diyen Vardar şunları dile getiriyor: "İşte Neşet Ertaş, Tucer Kurtiz yıllarca bizden giyindi. Zaten İstanbul’da kurulan bitpazarları bize çalışıyor. Önce iyi ürünleri biz alıyoruz. Onun dışından yurtdışından, yardım kuruluşlarından bir çok yerden artık 30 yıllık bir alt yapı olduğu için insanlar bir şekilde bizi bulabiliyor, kıyafetlerini bize getiriyor."

'DOĞAYA YARARLI OLDUĞUNA İNANIYORUM'

Artık yeni çıkan birçok kıyafetin vücudumuza zarar verdiğini vurgulayan Vardar, "Bunun ben bir kültür olduğuna inanıyorum. Çorlu’da her 10 kişinin kanserden öldüğünü biliyorum. Bir ülkenin akarsuları damarlarıdır. Maalesef akarsuları iplik ve kumaş fabrikaları yüzünden simsiyah zehir akıyor. Gelecek nesle iyi bir şey bıraka bilmek için geri dönüşüme önem veren bilinçli tüketiciyi fazlalaştırmamız lazım. İkinci el giyinmenin hem keseye hem de doğaya ve hem de ülkemize yararlı olduğuna inanıyorum." açıklamasını yapıyor.