Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, iç güvenlik paketinin yasalaşması durumda emniyet genel müdürü ya da istihbarat daire başkanın isteğiyle 48 saat süreyle mahkeme kararı olmadan dinleme yapılabileceğini söyledi. Baro Başkanı Bacanlı, bu dinlemeleri Ankara Ağır Ceza Mahkemesi hakiminin denetleyeceğini, yapılan bütün dinlemelerin yargı kararıyla şeklen hukuka uygun hale getirileceğine dikkat çekti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) iki haftadır iç güvenlik paketinin görüşmelerinin ertelenirken sıkıyönetim dönemini hatırlatan tasarıya tepkiler gelmeye devam ediyor. Antalya Baro Başkan Alper Tunga Bacanlı da basın toplantısı düzenleyerek pakete tepki gösterdi. Bacanlı, iç güvenlik paketiyle polis vazife ve selahiyetleri kanunu, jandarma teşkilatı kanunu, toplantı gösteri ve yürüyüşleri kanunu ile değer ilgili kanunlarda bir takım değişiklikler yapılması söz konusu olduğunu söyledi. Tasarının yasalaşması halinde adı konulmamış sıkı yönetim, hatta sıkı yönetim döneminde bile rastlanmayan bir uygulama olacağını belirten Bacanlı, paketin ülkede demokrasiden adım adım uzaklaştıracak, yöneticilerin tamamen keyfi, polise inanılmaz derece yetkiler veren hükümlerin olduğunu söyledi. Mülkü amirlerin (valiler) görevlendireceği polis amirleri aracılığıyla sadece sözlü talimatla arama yapabileceğini belirten Bacanlı, “Mevcut uygulamada ev, iş yeri ve arabada arama yapılabilmesi için hakim kararı gerekli. Fakat bu yasa bunu hiçbir şekilde hakim kararını gerektirmeksizin polisin öngörüsüyle arama yapılacak.” dedi.

'48 SAAT SÜREYLE MAHKEME KARARI OLMADAN DİNLEME YAPILABİLECEK'

Paketin yasalaşması halinde emniyet genel müdürü veya istihbarat daire başkanın isteğiyle 48 saat süreyle mahkeme kararı olmadan dinleme yapılabileceğini anlatan Bacanlı, “Bu dinlemeleri denetleyecek olan hakim Ankara Ağır Ceza Mahkemesi hakimi. Antalya, Yozgat, Trabzon ve diğer illerde dinleme yapılacak. Bu dinlemelerin onayı Ankara’daki bir hakim tarafından… Bu hukuk tarihinde hiçbir hakim olağanüstü yetkilerle kimse donatılmadı. Bu şu demektedir; Yapılan bütün dinlemeler yargı kararıyla şeklen hukuka uygun hale getirilecek. Ankara’daki bir tane hakim şu içinde bulunduğumuz siyasi ve hukuki ortamda gerçek hakimlik yapacağını kimse düşünemez bile.” ifadelerini kullandı.

'BU UYGULAMA BİZANS DÖNEMİNDE OLDU'

Bacanlı, toplantı, gösteri ve yürüyüş kanununda da değişiklik yapılacağını ifade etti. Herhangi bir toplumsal olayda kamu malı zarar görürse o zarardan fiili gerçekleştirenler değil o gösteri yürüyüşüne katılan herkes sorumlu olacağını belirten Bacanlı, bunun hukuktaki adının ‘kolektif sorumluluk’ olduğunu belirtti. Bacanlı, bu uygulamanın Bizans döneminde olduğunu, bu nedenle yasanın Türkiye’yi bin sene geriye götüreceğini kaydetti.

'VALİLER SÜPER SAVCI OLACAK, HATTA DAHA ÜSTÜN OLACAK'

İl idaresi kanunda bir değişiklik planlandığının altını çizen Bacanlı, valilerin kolluğa (polise) suçun aydınlatılması ve failin bulunması talimatı verme hakkı tanıyacağını söyledi. “Bu kanunla valilerden süper savcılar yaratılıyor.” diyen Baro Başkanı Bacanlı, “Savcılık yetkisi bu yargıya aittir vali yürütmenin temsilcisidir. Valileri savcıları üst bir konuma getiriyor. Bu kamu düzeni bozulduğunda bu yetkisini kullanacaklarmış. Kamu düzenin bozulup bozulmadığına valiler karar verecek.” şeklinde konuştu.