Avrupa’nın en önemli otomobil fuarları arasında gösterilen Cenevre Otomobil Fuarı (Salon de l’automobile de Geneve) bu yıl 85’inci kez kapılarını açıyor. 5-15 Mart tarihlerinde gerçekleşecek olan fuarda bu yıl 220 marka yaklaşık 900 farklı modelini otomobil tutkunları için sergileyecek. Her yıl farklı afişleri ile dikkat çeken fuar komitesinin bu yılki afiş tercihini ise şu şekilde açıkladı: ‘Güç, Hız ve Dinamizm’.

Resmi açılışı İsviçre Ulaştırma Bakanı Doris Leuthard tarafından 5 Mart Perşembe günü yapılacak olan fuarı dünyanın her ülkesinden gelen yaklaşık 10 bin gazeteci takip edecek. Bu yıl dünyanın en önemli üreticileri 900 farklı modelleri içerisinde 130 yeni modelini ilk defa sergileyecek. Fuarın açılış tarihinden birkaç gün önce ise gazetecilerin oyları ile belirlenen yılın otomobili açıklanacak. Geçen yıl bu ödülü Peugeot’nun yeni 308 modeli kazanmıştı.

Spor otomobillerinin 100. yılı dolayısıyla İsviçre’nin önemli saat markalarından TAG Heuer, fuar alanı içerisinde kendisine özel olarak ayrılan 1000 metrekare içerisinde 50’li yıllarda üretilen spor arabaları olmak üzere Formula 1, Ralli, Endurance, Formula E, mitik modeller olan Carrera Panamericana ve Goodwood araçları sergileyecek.

Her yıl önemi giderek artan ve çevreci otomobiller olarak anılan ‘yeşil’ temalı doğayı az kirleten araçlar ise her fuarda olduğu gibi bu yıl da ön planda olacak. 1997 yılında ilk olarak Toyota’nın Prius modeli ile tanıtılan hibrit araçlar gelişen teknoloji ile günümüzde birçok marka tarafından daha az karbondioksit salınımını sağlıyor. Yetkililerin kilometre başına 95 gramdan daha az karbondioksit salınımı yapan araçları ‘yeşil’ araç olarak tanımlarken, yüzde 100 elektrikli araçlarla birlikte bu yıl fuarda 76 adet 'yeşil' ibareli doğa ile dost olan araçlar çevrecilerin ilk ziyaret edeceği modeller olacak.