Polis baskınıyla Bank Asya yönetimine el konulmasına tepki yağıyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Mahmut Tanal da Bank Asya’da hesap açıtı. Otomatik ödeme talimatı veren Tanal, bankalara yönelik daha önce benzer operasyonların yapılmadığını vurgulayarak, bu operasyonu eşkıyalık düzeni olarak nitelendirdi.

Bank Asya’ya pomis baskını ile yeni yönetimin atanması yurt genelinde tepki ile karşılandı. Birçok vatandaş banka şubelerine akın ederek hesap oluşturdu, elindeki parayı bankaya yatırdı. Tepki amacıyla hesap açanlardan biri de CHP Milletvekili Mahmut Tanal oldu. Tanal, Şanlıurfa’daki programlarına ara vererek Bank Asya şubesine geldi. Burada şube yönetimi ile görüşen Tanal, geçmiş olsun dileklerini sundu. Burada adına hesap açan Mahmut Tanal, açılan hesaba sembolik olarak bin lira yatırdı. Çıkışta basına açıklama yapan Tanal, daha önce benzer baskınların yapılmadığını söyledi.

Bank Asya operasyonunun ekonomik nedenlerden dolayı yapılmadığını dile getiren Tanal, “Bu baskın, ekonomik gerekler uyarınca yapılan bir baskın değil. Bu, ekonomik bir operasyon değil, bu siyasi bir operasyondur.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Bu banka batıyor, batacak. Niye el konulmuyor’ sözlerini hatırlatan Tanal, manipülasyon eylemlerinden dolayı Erdoğan hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu tekrarladı.

“Suç duyurusunun gereği yapılsaydı operasyon düzenlenmiş olmayacaktı.” diyen Tanal, bu bankadan hangi mudi parasını alamadı, hangi mudi gelip de banka parasını vermedi, banka hangi borçlarını ödemedi, hangi taahhütlerini yerine getirmedi?” diye sordu.

Bank Asya’nın Türkiye’nin 3. büyük bankası olduğunu dile getiren Tanal, “Bunun kriteri nedir; mevcut kredisinin yüzde 12’sinin olması gerekiyor. Bank Asya’nın 18 dir. Yani el konulabilir kriteri yüzde 12 iken ve sizin mudisi olduğunuz, sahip çıktığınız Bank Asya’nın yüzde 18’dir. Aynı oranlarda bulunan hangi bankalar var. Veya yüzde 18’in altında bulunan bankalara aynı işlemi niçin yapmıyorsunuz, bu kayırmacılığı niçin yapıyorsunuz. Bu bir sermaye düşmanlığıdır.” diyerek sert tepki gösterdi.

“BANKAYA OPERASYON, MERMİ, BOMBA, SAVAŞTAN FARKI YOK”

Bu operasyonun ekonomik güvensizliğe yol açacağını aktaran Tanal, operasyonu sermaye düşmanlığı olarak niteledi. Kargaşanın, savaşın sürdüğü yerden yatırımcının kaçtığının altını çizen Tanal, bankaya yapılan operasyonun savaştan farksız olduğunu vurguladı. Tanal, “Bu bir sermaye düşmanlığıdır. Güvensizliktir. Hukuk güvenliği olmayan bir ülkede yatırım, istihdam olmaz. Sermaye kaçar, yatırımcı kaçar. Silahların, bombaların patladığı yerde hiç kimse yatırım yapmaz. Dün gece bankaya yapılan operasyon mermiden, bombadan, savaştan bir farkı yoktur. Onun için bunu kınıyorum.” ifadelerine yer verdi.

“EŞKIYA DÜZENİNİ PROTESTO ETMEK AMACIYLA…”

Tepki amacıyla hesap açtığını açıklayan Tanal, şöyle dedi: “Bankaya manevi açıdan ve demokratik tepkimi dile getirmek açısından ve eşkıyalık düzeninin uygulamış olduğu uygulamayı protesto etmek amacıyla ben de Bank Asya’da hesap açtım. Bir miktar para yatırdım. Bundan sonra elektrik, su, telefon ve diğer sabit otomatik ödemelerimizi Bank Asya’ya yönlendireceğim. TBMM’ye dilekçe verip maaşımın da Bank Asya'ya yatırılmasını talep edeceğim. Benim ve sizin paranızda haram yok. Anamızın ak sütü gibi helal olan bir paradır. Onun için bu haksız olan, eşkıyanın başvurduğu yöntemleri kınıyorum.”