CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İçişleri Bakanlığı’nca cevaplanmak üzere Türkiye üzerinden, Avrupa'ya yasa dışı yollarla çıkan göçmenlerle ilgili soru önergesi verdi.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Suriye ve Irak’ta yaşanan savaş nedeniyle kaçak göçmenlerin, can güvenliklerini sağlamak ve daha iyi bir yaşam hayalleriyle Avrupa’ya göç etmek durumunda kaldıklarını aktardı. Bayır, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “AKP hükümetinin komşularımıza karşı izlemiş olduğu yanlış ve telafisi oldukça zaman alacak olan dış politika hataları ülkemizi büyük bir insani sorunla karşı karşıya bırakmıştır. Şöyle ki, Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenlerin denetimsiz, düşük maliyet ve mesafe olarak en kısa olması nedeniyle Ege Denizini tercih etmelerine sebep olmuştur. Bunun sonucu olarak da göçmen kaçakçılığı mafyavari ve insan hayatına önem vermeyen karlı bir ticaret haline dönüşmüştür. Son yılların yaz aylarındaki kaçak sayısı ve ölümlü kazalara bakıldığında, hükümetin yanlış dış politika sonucunun bir ürünü olarak, göçmen kaçakçılığının günden güne büyümeye devam edeceği kaçınılmazdır.”

Bayır, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: Ülkemiz karasularından dış ülkelere kaçmak isterken 2011- Haziran 2015 tarihleri arasında kaç göçmen yaşamını yitirmiştir? Aynı tarih aralığında yakalanan göçmenlerin sayısı ve ülkelere göre dağılımı nedir? Ege illerinin ve İzmir’in göçmen kaçakçılığında ana arterler olarak görülmesinin önüne geçmek için bakanlık olarak bir çalışma yapılmakta mıdır? İllerdeki Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliklerinin görevlerini tam olarak yaptıklarını düşünüyor musunuz? Denetimsizlik ya da görevi kötüye kullanmak gibi hatalar yapılmış mıdır? Yapılmışsa2011- Haziran 2015 tarihleri arasında bu suçlardan dolayı soruşturma açılan, disiplin cezası verilen, yargılanan ve hüküm giyen personeliniz var mıdır? TCK’nin 79. maddesi kapsamında 2011- Haziran 2015 tarihleri göçmen kaçakçılığı suçundan işlem yapılıp hüküm giyen kişi sayısı nedir? Bunların uyrukları nedir? Bakanlık olarak ülke genelinde devam eden kaçak göçmen sorununun sona erdirilmesi adına kapsamlı bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?”