Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Osman Coşkun, Yozgat’ın tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, üreticilerin ve çiftçilerin bu durumu değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürü, Osman Coşkun, Yozgat'a bağlı Yeşilova köyünde TKDK'nın Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılması kapsamında sağladığı 2 milyon TL'ye kurulan damızlık sığır ve süt üretim tesisini inceledi. Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ortaklığında oluşturulan fonları üreticiye sunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Orta Anadolu'nun tarım ve hayvancılıkta önemli merkezlerinden olan Yozgat'ta modern üretim tesislerinin kurulmasına öncülük ettiğini belirten Coşkun, Türkiye'nin tam merkezinde bulunan Yozgat'ın gelir kaynaklarının başında hayvancılık ve tarımın yer aldığını vurguladı. Coşkun, "Bu bölgenin insanının yapacağı en güzel ve kolay işlerden bir tanesi hayvancılıktır. Hem et hem de süt üreticiliği konusunda bizim halkımız bu işi yapabilecek durumdadır." dedi.

Yozgat'ın hayvancılık alanında daha da ileri gitmesi için bu desteklerin devam etmesi gerektiğini ifade eden Coşkun, “Yapılan bu yatırımlar istihdama da büyük katkı sağlamaktadır. Ancak işletmecilerimiz 2 bin lira maaş, artı sigorta ile çalıştıracak elaman bulamıyoruz demekteler. Bu tür sorunlarında çözüleceğine inanıyorum. Yozgat, tarım ve hayvancılık yönünden önemli potansiyele sahiptir, verilen hibe destekler ile bu yatırımlar daha da artacak ve Yozgat karım ve hayvancılığın merkezi olabilecek durumdadır. Bu konuda üreticilerimize, müteşebbislerimize büyük görevler düşmektedir. Yapılacak kaliteli projelerle bu hibe desteklerden vatandaşlarımız daha fazla yararlanabileceklerdir. Bu konuda yapılacak bilgilendirme toplantılarıyla daha iyi tanıtımlar ve projeler elde edileceğine inanıyorum.” diye konuştu.

Tesis yetkilisi Turan Akbulut, daha önce kendi imkanları ile tarım ve hayvancılıkla uğraşırken TKDK desteği ile damızlık hayvan ve süt sığırcılığı üretimi üzerine 2 milyon TL'lik bir tesis kurduklarını söyledi. Akbulut, “Daha önceden çiftçilik yaptığımız için hayvancılık desteklerine yönelik düşüncelerimiz vardı. Geçimimizi çiftçilikle sağladığımız için yatırım şeklini hayvancılık olarak seçtik. Bu yatırımı köyümüze kurduk. Bu tesisimizi daha da geliştirme yönünde planlarımız var.” şeklinde konuştu.