Konya’da 23 Aralık 2014 tarihinde Menemen olayı hakkında basın açıklaması yapan 16 yaşındaki Mehmet Emin A., Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği gerekçesiyle okuduğu lisede göz altına alınıp 1'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı. Tutuklu yargılanmasına Mehmet Emin A.’nın avukatlarının itirazı üzerine 16 yaşındaki çocuk iki gün sonra tahliye edilmişti. Bugün ilk duruşması görülen Mehmet Emin A.’nın avukatı Barış İspir, mahkemeden reddi hakim talebinde bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı’na hakaretten yargılanan Mehmet Emin A.’nın ilk duruşması bugün Konya 3. Çocuk Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme Başkanı Ali Kaya, Mehmet Emin A.’nın 18 yaşından küçük olması nedeniyle mahkeme oturumunu gizli olarak yapılmasına karar verdi. Bunun üzerine yargılanan gencin avukatı, ailesi ve milletvekilleri haricindekilerin salon dışına çıkarıldı. Mehmet Emin A.’nın avukatı Avukat Barış İspir, mahkeme heyetinden reddi hakim talebinde bulunduklarını söyledi. Reddi hakim taleplerinin nedenlerini anlatan İspir, Mahkeme başkanın iddianameyi değerlendirmeden kabul ettiğine dikkat çekti. Bunun yanı sıra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık döneminde Konya’da yine bir çocuğun ‘Başbakana hakaret’ suçundan yargılandığını hatırlatarak şunları söyledi: “Davada aynı mahkeme başkanı, Adli Tıp tarafından çocuğun suçu idrak edemeyecek yaşta olduğu yönünde rapor vermesine rağmen 5 ay hapis cezası verdi ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Bizler de bu gerekçelerle 'reddi hakim' talebinde bulunduk.'' Avukat Barış İspir, mahkemenin duruşmayı 3 Nisan tarihine ertelediğini ifade etti.

CHP’Lİ SEZGİN TANRIKULU DA ADLİYE’YE GELDİ

‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçuyla 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan Mehmet Emin A.’nın Konya 3. Çocuk Mahkemesi’ndeki ilk duruşması bugün yapıldı. Mehmet Emin A.'yı desteklemek için çok sayıda arkadaşı adliye önüne gelirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Yarsav Eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın yanı sıra İstanbul, Ankara ve çevre illerden çok sayıda CHP’li de destek için Konya Adliyesi önüne geldi.

Sosyal paylaşım siteleri üzerinden organize olan ve kendilerini ‘Halkçı Liseliler’ olarak adlandıran bir grup liseli, geçtiğimiz 23 Aralık’ta Konya’da Menemen olayının 84. yıl dönümü nedeniyle bir basın açıklaması yapmıştı. Grup adına basın açıklamasını ise Meram Endüstri Meslek Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Mehmet Emin A. okumuştu. Basın açıklamasını kameraya alan polis, bir gün sonra Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle Mehmet Emin A.’yı öğrenim gördüğü lisede gözaltına almıştı. Olayın ardından, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 16 yaşındaki genç hakkında Cumhurbaşkanına hakaretten soruşturma başlattığı ortaya çıktı. Liseli Mehmet Emin A., iki gün tutuklu kaldıktan sonra avukatların itirazı üzerine tahliye edilmişti.