Danimarka’da halk genel seçimler için sandık başında. Sabah saat 09.00’dan itibaren akşam saat 20.00’ye kadar devam edecek. Toplam 10 partinin katıldığı seçimler öncesinde yapılan son kamuoyu yoklamaları muhalefetteki sağ blok partileri ile halihazırda iktidarda bulunan sol blok partileri arasında çok küçük bir fark olduğunu gösteriyor.

Başbakan Helle Thorning Schmidt sandıkların açılmasından bir süre sonra oyunu kullandı. Kopenhag yakınlarındaki Kildevaed Okulu’nda oyunu kullanan Başbakan Schmidt’e İngiltere’de milletvekili seçilen eşi Stephen Kinnock eşlik etti. Schmidt, gazetecilerin sorusu üzerine sonuçları herkes gibi televizyondan takip edeceğini söyledi. Muhalefet lideri Lars Lökke Rasmussen ise Kopenhag’daki Nyboder okulunda oyunu kullandı.

179 kişilik Meclis’e 175 milletvekili Danimarka’dan, 2 şer milletvekili Faroe Adaları ve Grönland’dan seçilecek. Partiler seçimlerde toplam 799 aday gösterirken, 2011 seçimlerinde bu rakam 804 kişiydi. 799 adayın 250’si kadın. Bir önceki seçime göre kadın aday sayısı yüzde 1,9 oranında azaldı.

TÜRKİYE KÖKENLİ 10 ADAY

Danimarka’da yaşayan yaklaşık 22 bin Türkiye kökenli Danimarka vatandaşı seçimlerde oy kullanacak. Danimarka parlamentosunda yer bulmak için 10 Türkiye kökenli yarışıyor. Halihazırda milletvekili olan Sosyal Demokrat Partili Yıldız Akdoğan Kopenhag-Bronshoj bölgesinden, Sosyalist Halk Partili Özlem Çekiç Kopenhag merkezden, Liberal Parti (Venstre)i Fatma Yeliz Öktem Horsens bölgesinden aday gösterildi. Seçimlerde ilk kez aday olan Sosyal Demokrat Partili Özkan Koçak Kopenhag ve Sunbyöster, Liberal Parti (Venstre) Ömer Çiftçi Kopenhag Vestegnen, Radikal Partili Emrah Tuncer Holbaek büyük bölgeden, Radikal Partili Özkan Ekiz, Kopenhag Vestegnen, Sosyalist Halk Partili Bilal İnekçi Brondby-İshoj, Sosyalist Halk Partili Serdal Benli Kopenhag-Gladsaxe ve babası Türkiye kökenli olan Sosyal Demokrat Partili Lars Aslan Rasmussen Kopenhag-Norrebro bölgelerinden aday gösterildiler.

AŞIRI SAĞIN YÜKSELİŞİ

Danimarka’da yabancı karşıtı söylemleriyle bilinen aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi’nin (DF) oy oranının bu seçimlerde ciddi oranda artması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sandıktan birinci parti olarak çıkan DF’in genel seçimlerde de ciddi bir çıkış sergileyeceği ifade ediliyor. 2011 yılında yapılan genel seçimlerde yüzde 12,3 oy alan DF, son kamuoyu yoklamalarına göre yüzde 20 bandına yaklaşmış görünüyor.