Danimarka Ruh Sağlığı Fonu (Pyskiatrifonden) tarafından yapılan bir araştırma, çok sayıda Danimarkalı ailenin çocuklarına yeterince vakit ayırmadığını ortaya çıkardı.

Bin 400 çiftin katılımıyla yapılan araştırmaya göre Danimarkalı ailelerin yarısı çocuklarıyla gün içerisinde vakit geçirmediğini itiraf ediyor. Söz konusu aileler, çocuklarıyla birlikte yemek yemiyor, oyun oynamıyor, kitap okumuyor ya da başka bir ortak faaliyette bulunmuyor. Üç yaşın altında çocuğu olan ailelerin yüzde 28’i çocuğuyla günlük vakit geçirmediğini itiraf ediyor.

Bu durum çocukları ise genellikle elektronik oyuncaklara yöneltiyor. Çocukların büyük bir bölümü zamanını elektronik oyun cihazlarının karşısında ya da ailesinden bağımsız olarak kendi gündemiyle meşgul olarak geçiriyor.

Çocuklar büyüdükçe aileleriyle geçirdikleri vakit daha da azalıyor. Söz konusu araştırmaya göre üç yaşın altında çocuğu olan ailelerin sadece yüzde 28’i çocuğu ile vakit geçirmezken bu oran 13 yaşın altında çocuğu olan ailelerde yüzde 67’ye kadar çıkıyor.

ELEKTRONİK MEDYANIN EVE GİRMESİNİN SONUCU

Danimarka Ruh Sağlığı Fonu uzmanlarından Chalortte Diamant, söz konusu durumun toplum için oldukça tehlikeli olduğunu söyledi. Diamant, ‘‘Bu durum çocuğun psikolojik gelişiminde ve normal gelişiminde büyük olumsuz etkilere neden olabilir.’’ diye konuştu.

Roskide Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jan Kampmann’e göre durum elektronik medyanın evin içine girmesinin bir sonucu. Kampmann, ‘‘Evlerde birkaç tane televizyon var ve çoğu evde en küçük çocuğun bile elinde iPad var. Bütün ailenin televizyonun karşısına geçtiği eski günler bitti. Artık herkes kendi odasında ya da köşesinde kendi cihazıyla meşgul oluyor.’’ dedi.