HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, silahlar konusunda çağrı yapacak kişinin Abdullah Öcalan olduğunu açıkladı. HDP olarak sürecin kaldığı yerden devam etmesi konusunda sorumluluklarını bildiklerini ve daha fazla sorumluluk almaya hazır olduklarını ifade eden Demirtaş, “Kendileri de aynı noktadalar mı? Çünkü seçim döneminde masa yok dediler, 'Dolmabahçe Mutabakatı' yok dediler. Kürt sorunu yok dediler, müzakere yok dediler, taraf yok dediler. Bütün bunlardan rücu etmiş olmaları lazım, yani bunların hepsinin AKP yetkililerinden bir kez daha değiştiğini duymamız gerekiyor ve çözüm sürecinin kaldığı yerden başlamasını pratikte de izlememiz gerekiyor. Yapılacak çağrının muhatabı biz değiliz, Davutoğlu bunu daha iyi biliyor. Silahlar konusunda çağrı yapacak Öcalan’dır. O da çağrı yapmaya hazır bir şekilde İmralı’da bekliyor. Eğer Davutoğlu samimi ise çağrı yapılmasını istiyorsa buyurun heyetimiz yarın İmralı adasına gitsin, görüşme trafiği başlasın, kaldığımız yerden devam edelim. Koalisyon kurulduğunda koalisyon hükümeti elini taşın altına koysun, müzakereleri sahiplensin, HDP de her türlü desteği vermeye hazırdır, bundan kaçacak halimiz yok, biz barış için halkımıza söz verdik. Bu konuda samimiyiz ve üzerimize düşen sorumluğu da yerine getireceğiz.” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, genel seçimlerde partisinden aday olan milletvekili adayları ile bir araya geldi. Demirtaş toplantı öncesi basın mensuplarına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çözüm sürecinin koalisyon hükümeti kurulduktan sonra aktif olarak işlemeye devam edeceğini belirten Demirtaş, “Bu arada heyetimizin İmralı’ya gitmesinde büyük fayda görüyoruz bu herkesin yararına olacak bir gelişme olur. Çözüm sürecinin dondurulduğu yerden çıkarılması için iyi bir adım atılmış olur. Yeni parlamento yeni döneme başlarken çözüm sürecinin belki de yeniden canlanmış olması, umut yaratmış olması heyecanı ile başlanmış olur. Evet bizim sorumluluklarımız var. Davutoğlu’nun ifade ettiği sorumluluklarımızın tamamının arkasındayız. Bunu tek taraflı sorumluluk gibi ifade etmeye çalışması da doğru değil.” diye konuştu.

'ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLUĞU DA YERİNE GETİRECEĞİZ'

Çözüm sürecinde hangi aşamada olunduğunu, nereye gelindiğini kendileri gibi Davutoğlu’nun da bildiğini ifade eden Demirtaş, “Çağrıların yapılma aşamasına gelindiğini kendisi de biliyor. Kimin bu aşamada hangi adımı atması gerektiğini kendisi de biliyor. Öyle gizli kapaklı değil. Dolmabahçe’deki 10 maddelik mutabakatın müzakereye açılması, öbür taraftan PKK’nın silahlara dair kongre tarihi belirleyip kongre çağrısı yapması ve Öcalan’ın bu çağrıyı İmralı’dan yapması. Karşılıklı senkronize eş zamanlı adımların atılması aşamasına gelmiştik. HDP olarak biz sürecin kaldığı yerden devam etmesi konusunda sorumluluğumuzu biliyor ve daha fazla sorumluluk almaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Kendileri de aynı noktadalar mı? Çünkü seçim döneminde 'masa yok' dediler, 'Dolmabahçe mutabakatı' yok dediler. Kürt sorunu yok dediler, müzakere yok dediler, taraf yok dediler. Bütün bunlardan rücu etmiş olmaları lazım, yani bunların hepsinin AKP yetkililerinden bir kez daha değiştiğini duymamız gerekiyor ve çözüm sürecinin kaldığı yerden başlamasını pratikte de izlememiz gerekiyor. Yapılacak çağrının muhatabı biz değiliz, Davutoğlu bunu daha iyi biliyor. Silahlar konusunda çağrı yapacak Öcalan’dır. O da çağrı yapmaya hazır bir şekilde İmralı’da bekliyor. Eğer Davutoğlu samimi ise çağrı yapılmasını istiyorsa, buyurun heyetimiz yarın İmralı adasına gitsin, görüşme trafiği başlasın, kaldığımız yerden devam edelim, koalisyon kurulduğunda koalisyon hükümeti elini taşın altına koysun, müzakereleri sahiplensin, HDP’de her türlü desteği vermeye hazırdır. Bundan kaçacak halimiz yok, biz barış için halkımıza söz verdik. Bu konuda samimiyiz ve üzerimize düşen sorumluğu da yerine getireceğiz.” şeklinde konuştu.