HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 Kasım seçimlerinde CHP ile bir ittifak kurmak istedikleri iddiasına açıklık getirdi. 'Barış bloku' olarak nitelendirdiği kesimlerin 1 Kasım'da alternatif hükümet oluşturabilecek bir potansiyele ulaşmasını istediklerini söyleyen Demirtaş, bu blok içerisine şehit ailelerini de dahil etti.

Fransa'nın Strasbourg şehrindeki Avrupa Konseyi'ni ziyaret eden Selahattin Demirtaş, Türk basın mensuplarının sorularını cevapladı.

1 Kasım seçimlerinin ardından CHP-HDP koalisyonu ihtimalinin sorulması üzerine Demirtaş şunları söyledi: "7 Haziran'dan sonra çok daha iyi anlaşıldı. Türkiye'de iki ayrı siyasi blok var. Biri gerçekten de şiddeti siyaseti yönlendirme aracı olarak kullanan savaş bloku var. Bir de 'bütün sorunlarımızı konuşarak, uzlaşma temelinde, diyalogla çözebiliriz' demeye çalışan bir barış bloku var. 1 Kasım seçimlerinde Türkiye savaş ve barış bloku olarak iki blok halinde seçmenin karşısına çıkacak. Barış isteyen kim varsa CHP, parlamento dışındaki siyasi gruplar, emek örgütleri, sendikalar, meslek grupları, kadın hareketleri, çevre hareketleri, evladını yitirmiş insanlar, şehit aileleri, feryat-figan savaşın durmasını isteyen herkes barış blokudur aslında..."

1 Kasım'da barış blokunun sandıktan güçlü çıkması ve alternatif bir hükümet oluşturabilecek bir potansiyele ulaşmasını arzu ettiklerini beliten Demirtaş, şöyle devam etti: "Eğer AKP bütün bunlardan ders çıkarıp 'Ben de barış bloku zihniyetiyle hareket edeceği, etmeliyim' diyorsa bu Türkiye' güç verir. Ama yoksa, savaşta ısrar eden bir AKP anlayışı karşısında barış blokunu görecektir. Ben bu nedenle 1 Kasım'da Türkiye toplumu, barış isteyenlerden yana tavır koymalı, diyorum. Barış isteyenlerin hükümet kurabileceği alternatif bir demokratik hükümet seçeneğini ortaya çıkarabilmeli diye ifade ediyorum. Bunu CHP-HDP ittifakı ya da bloku olarak ifade etmekten çok; barış, demokrasi ve özgürlükten yana bir blok olarak ifade etmeyi daha doğru görüyorum."

SEÇİM GÜVENLİĞİ VE MEDYAYA BASKI İLE TUTUKLAMALAR GÜNDEME GELDİ

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks ve konseyin diğer yetkilileri ile görüşmelerine dair bilgi veren HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş; seçim ve sandık güvenliği, medya özgürlüğü, sokağa çıkma yasaklar, sivil ölümler ile 7 Haziran'ın ardından oluşan tehlikeli ortamın nasıl stabil hale getirilip müzakerelere dönüleceği konularının ele alındığını dile getirdi. Demirtaş, Türkiye'deki gelişmelerin Avrupa Konseyi tarafından yakından izlendiğini vurguladı.