Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, doğalgazla çalışan 48 otobüs alacak. Doğalgazlı otobüslerin yakıt ikmalinin karşılanması amacıyla dolum tesisi inşasına başlandı. Doğalgaz Dolum Tesisi’nin temel atma törenine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, HDP milletvekili adayları, HDP il eş başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. D Tipi Cezaevi bitişiğinde gerçekleştirilen temel atma töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Hikmet Altuğ, tesisin daha çevreci bir kent ve yakıt tasarrufu yapmak amacıyla kurulacağını belirtti. Altuğ, projenin 1 milyon 180 bin lira ihale bedeliyle 22 bin metrekare üzerine kurulacağını ve 4 ay içerisinde tamamlanacağını bildirdi. Altuğ, tesis içerisinde 2 adet 480 tonluk tank, idare binası ve çalışanların sosyal olarak yararlanacağı binaların olacağını açıkladı.

Ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, toplu taşıma araçlarında kullanılan petrolün çevreyi kirlettiğini, bu nedenle belediye olarak temiz enerjiye geçme kararı aldıklarını söyledi. Dönüşüm kararının ardından kente alınacak yeni toplu taşıma araçlarının doğalgazlı olmasını kararlaştırdıklarını ifade eden Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün burada temelini atacağımız tesisle birlikte artık Diyarbakır toplu taşımada bir dönüşüm programı başlatmış olacak. Biz toplu taşımada artık havayı kirletmeyen çevreci bir enerjiyi kullanmaya başlıyoruz. Doğalgazla otobüslerimizi çalıştırmak için burada bir dolum tesisi yapıyoruz. Bu bölgede ilk olacak. Bu dolum tesisi şehrimize gelecek olan 48 tane doğalgazla çalışan, çevreyi kirletmeyen otobüslerimizin yakıt ihtiyaçlarını karşılamak için kuruluyor. Ayın 22’sinde de doğalgazla çalışan otobüslerimiz seferlerine başlamış olacaktır.”

Toplu taşımada doğalgazla çalışan araçların kullanımını bir dönüşüm programı olarak önlerine koyduklarını kaydeden Kışanak, bundan sonra tüm toplu taşıma araçlarının dizel araçlar olmaktan çıkarılacağını, doğalgazla, ilerde belki güneş enerjisi ile çalışan otobüsleri tercih ederek dönüşümü ilerleteceklerini bildirdi. Bu çalışmanın örnek olacağını söyleyen Kışanak, “Diyarbakır bütün bölgeye öncülük etme görevini üstlenmiş bir kenttir. Bu görevimizi sürdürüyoruz. Her gün daha ileri teknoloji, ekoloji, çevre ve doğayla daha uyumlu projelerle halkımızın önüne çıkacağız. Geçenlerde güneş enerji santralimizin açılışını yaptık. Önümüze bir hedef koyduk. Diyarbakır yüzde 100 yenilenebilir enerjiyi, temiz enerjiyi üreten bir kent olabilir mi? Bu hedefimizi bir kez daha açıklıyoruz. Diyarbakır ekoloji politikalarında öncü bir kent olacak” diyerek konuşmasını bitirdi.