Almanya’da yaşayan her yedi aileden biri çok istediği halde çocuk sahibi olamıyor. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, pahalı bir yöntem olmasına rağmen tüp bebek yöntemini deniyor.

Nüfusu yaşlanan Almanya'da, tüp bebek yöntemi teşvik edilecek. Toplam 6 eyalette çiftlere verilen maddi destek arttı. Federal Alman Hükümeti, en büyük hayali bebeğini kucağına almak olan anne ve babaları desteklemek için yeni bir projeyi hayata soktu. Projeyle tüp bebek tedavisinin teşviki öngörülüyor.

Federal Hükümet’in projesi kapsamında şimdiye dek Aşağı Saksonya, Mecklenburg-Vorpommern, Saksonya, Saksonya Anhalt ve Thüringen eyaletleri tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olmaya çabalayan anne babaları maddi olarak destekliyordu. Şimdi buna Berlin de katıldı.

Dünyada ilk kez 1978 yılında başarıyla uygulanan tüp bebek tedavisi masraflı bir yöntem. Masraflar 4 bin euroya kadar çıkabiliyor. Şimdiye dek geçerli olan uygulamada sağlık sigortaları ilk üç tedavinin masraflarının yarısını üstleniyordu. Yeni uygulama kapsamında çiftler ikinci ve üçüncü denemede ödedikleri yüzde 50 ücretin yarısını ödeyecek. Söz konusu teşvikten yararlanabilmek için anne ile baba adayının 25 yaşından küçük olmaması, anne adayının 40 yaşını, baba adayının ise 50 yaşını aşmamış olması gerekiyor.

Başkent Berlin’de tüp bebek tedavisini teşvik için 1 milyon 200 bin euro tutarında bütçe ayrıldı. Bu bütçenin yarısını eyalet, yarısını ise federal hükümet karşılıyor. Proje, 12 Ağustos 2017'ye kadar sürecek. Süre yüksek bir ihtimalle uzatılacak.