Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Arap ülkeleriyle teröre karşı işbirliği yollarını geliştirmeye ihtiyaç duyduklarını söyledi.

AB dışişleri bakanları toplantısı öncesinde açıklama yapan Federica Mogherini, terör tehdidinin sadece Paris için değil, Akdeniz ve Kuzey Afrika dahil tüm dünya için geçerli olduğunu dile getirdi. Mogherini, "Daha fazla istihbarat paylaşmamız, daha fazla işbirliği yapmamız gerekiyor." ifadelerini kulandı.

Mogherini ayrıca ifade özgürlüğü ile dinlere saygı arasında bir denge kurulması gerektiğini de belirterek, "Terörle mücadele ederken İslam'a elbette saygı duymalıyız." dedi.

Arap Birliği genel Sekreteri Nebil Elarabi de tüm dünya ülkelerinin terörden muzadarip olduğunu belirterek, "Bu konuda tüm ülkelerin bir dayanışma içerisinde olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Mogherini ve Elarabi, dışişleri bakanları toplantısı öncesinde ikili bir görüşme yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, bu hafta IŞİD'e karşı mücadelede şu ana kadar yapılanları ele almak üzere Londra'da bir toplantı yapacaklarını dile getirdi. Terörden en çok etkilenenler İslam ülkeleri olduğuna dikkat çeken Hammond, "Ön cephede yer almaya devam edecekler. Hem bu ülkeler hem de AB ülkelerini korumak için onlarla yakın temasta olmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.