Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in, dört günlük İngiltere ziyaretinin ilk gününde bir grup gösterici protesto gösterisi düzenledi.

Kraliçe 2. Elizabeth’in düzenlediği karşılama töreni sırasında, insan hakları ve Tibet yanlısı bir grup, Çin liderini, Buckingham Sarayı’na yakın geçit töreni yolunda protesto etti. Tören alanına yaklaşmaya çalışan protestocular, İngiltere polisinin engeliyle karşılaştı.

Yaklaşık 80 kişinin yer aldığı grubun ellerindeki Tibet bayrakları, ‘İnsan haklarını satmayın’, ‘Çin, Tibet konusunda İngiltere’yi susturmaya çalışıyor’ yazılı pankartlarla dikkat çekti. Protesto gösterisine, Çin’de yasaklanan ve dünya genelinde 100 milyondan fazla katılımcısı olan antik meditasyon Falun Dafa uygulayıcıları da katıldı.

Çin lideri Xi’nin dört günlük İngiltere ziyaretinde, iki ülke arasındaki ticari anlaşmaların pekiştirilmesi amaçlanıyor. Başbakan sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre David Cameron’ın, Çin’in insan haklarına yönelik birçok tartışmaya neden olan ihlallerini gündeme getirmeyeceği öğrenildi.