Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Twitter’dan yaptığı açıklamada Doğu Ukrayna’da milis güçlerin 139 Ukrayna askerini serbest bıraktığını duyurdu. Ukrayna hükümetinin de hapishanelerde bulunan 52 milis gücünü serbest bıraktığı kaydedildi.

Interfax Haber Ajansı esirlerin takasının Lugansk bölgesi yakınlarında Kirovsk kasabasında gerçekleştiğini, ayrılıkçı bölgeler Lugansk ve Donetsk’ten yetkililerin de hazır bulunduğunu belirtti. Donetsk insan hakları komiseri ilk takas işleminin gerçekleştiğini doğruladı.

Takas formülü çerçevesinde Lugansk 16 milis gücü karşılığında 103 Ukrayna askerini serbest bırakırken, Donetsk de 36 milis gücü karşılığında 37 Ukrayna askerini takas etti. Ukrayna adına Temas Grubu temsilcisi Viktor Medvedeçuk takas işlemini organize etti.

Doğu Ukrayna’da bir yıl yakın süredir devam eden iç savaş 12 Şubat’ta imzalanan barış anlaşması ile sonlandırılmıştı. 15 Şubat’ta başlayan ateşkesin ardından Ukrayna ordusu ve ayrılıkçı mili güçler ağır silahlarını belirlenen sınırın gerisine çekmeye başladı. Ay sonuna kadar ağır silahların çekilmesi Mart ayının ilk haftası içinde de tüm esirlerin karşılıklı olarak serbest bırakılması gerekiyor.