İngiltere'de dün yapılan genel seçimin sonuçlar büyük ölçüde netleşti.

Genel seçimde 650 bölgede sayılan sandık sonuçları hemen hemen tamamlanmak üzere. Resmi olmayan sonuçlara göre seçimleri kazanan Muhafazakar Parti, açık ara farkla yine çoğunluk elde etti. Sonuçların geldiği 641 bölgede Muhafazakar Parti 323 milletvekilini parlamentoya gönderdi. Muhafazakar Parti kalan 9 bölgeden en az birini kazanırsa tek başına iktidarı elde etmiş olacak

İKİ PARTİ LİDERİ İSTİFA ETTİ, ANA MUHALEFET LİDERİNİN DE İSTİFASI BEKLENİYOR

Seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından yüzde 12,6 oranında oy almasına rağmen seçim sistemi sebebiyle sadece bir sandalye kazanan Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi lideri Nigel Farrage istifa etti. Fakat yaz aylarında yeniden adaylık için sinyal verdi. Geçtiğimiz dönemde iktidarın küçük ortağı olan Liberal Demokratlar ise sadece 8 sandalye kazanabildi. Parti lideri Nick Clegg seçildi ama başarısızlık sebebiyle o da istifasını açıkladı.

Beklenmedik bir şekilde oy kaybettiği gözlenen İşçi Partisi lideri Ed Miliband'in istifa edeceği kulislerde konuşulmaya başlandı. Seçim sonuçlarında gölge kabinede bulunan bakan Ed Balls gibi bazı kilit isimlerin dün yapılan seçim sonucu parlamentoya girememesi de büyük başarısızlık olarak değerlendiriliyor.

BEKLENEN KOALİSYON HÜKÜMETİNE GEREK KALMADI

Anketler, Başbakan David Cameron'ın önderliğindeki Muhafazakar Parti'nin ve ana muhalefet İşçi Partisi arasında çekişmeli bir yarış öngörüyordu. Fakat Muhafazakarlar, en yakın rakiplerine 6 puan fark attı. Meclise yansıyan sandalye sayısında ise farkı 100'e yaklaştı.

Koalisyon hükümeti kurulması halinde parlamentonun iki büyük partisinin hangi siyasi partilerle işbirliği yapacağı merak konusuydu ancak resmi olmayan son sonuçlara göre en az 325 milletvekilini Avam Kamarası'na göndermeyi başaran Muhafazakarlar, tek başına iktidar oldu.

2010 seçimlerinde İngiltere'de 2. Dünya Savaşı'ndan beri ilk defa koalisyon hükümeti kurulmuş, en fazla oyu kazanan Muhafazakarlar, 57 milletvekilini parlamentoya sokan Liberal Demokrat Partisi'yle koalisyon hükümeti oluşturmuştu.