KKTC'de Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, “Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı” görevinden istifa etti. Denktaş, istifasını açıkladığı basın toplantısında, Lefkoşa Büyükelçiliği bünyesinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti'ne yüklendi.

Bu şartlar altında hükümette oturmanın bir anlamı olmadığına işaret eden Denktaş, "Bu kurum (Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti) artık işlevinin ve görev tanımını aşmış, sistemin ana aktörü konumuna ulaşmıştır. Kurduğumuz sistem içerisinde hükümet gücüne paralel ve bazen daha da güçlü konumda görülen Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti olgusunun siyasal otoriteyi nasıl bozduğunu, dağınık bir hiyerarşi oluşturduğunu ve bu durumun hem ülkemizin ulaşması gereken hedefine ulaşmasını engellediğini, hem de halkımızın Anavatan Türkiye ile ilişkilerini bozduğunu görmek ve tartışmak durumundayız." şeklinde konuştu.

"YARDIM HEYETİ KKTC'DEKİ KURUMLARI DENGESİZLEŞTİRİYOR"

Yardım heyetinin KKTC'deki kurumlar içerisinde dengesizliğe sebebiyet verdiğini öne süren Denktaş şöyle devam etti:

"Burada bulunmasının nedeni, ekonomik kalkınmamıza destek sağlaması gereken bir kurum içerisindeki değerler içleştirmeye neden oluyorsa bunu artık kamuoyunda konuşulmasının zamanı gelmiştir. Mesele Türkiye’den gelen mali katkının hiçbir denetime bağlı olmadan kullanılması değil ülke ihtiyaçları doğrultusunda kullanıldığının denetlendiği ancak kaynağın doğru harcandığı bir sistem oluşturmaktır. Olması gereken Türkiye’den gelen katkıların Türkiye ile Gümrük Birliği’nin tam olarak sağlanması yönünde var olan eksikliklerimizin tamamlanması için kullanılması ve bu sayede büyüyecek ekonomik pastadan bütçemizi nemalandırarak kendi ayaklarımız üzerinde duracak yapının oluşturulmasıdır. Bunun hayata geçmesi bizim iki devletten oluşan federal bir yapıya geçerek dünya ile bütünleşme önündeki tüm ekonomik ve siyasal tehditleri ortadan kaldıracaktır."

CTP-BG’nin Haziran’da kurultay düzenleyeceğini hatırlatan Serdar Denktaş, yeni hükümet gerektiğini belirtti. Denktaş, yeni hükümete kadar DP-UP’nin diğer bakanlarının görevlerine devam edeceğini söyledi.